Izvor: Politika, 19.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmlađi zavisnik devetogodišnjak

Predavači će pokazivati uzorke droga i pokušati da ih upute u prepoznavanja bolesti zavisnosti, a drugi deo je prilagođen deci U svih 280 beogradskih osnovnih i srednjih škola 1. novembra počinje edukacija dece, profesora i roditelja o štetnosti droge. Na početku ove akcije, koja će trajati narednih godinu dana, biće organizovana predavanja za oko 15.000 učenika četvrog i sedmog razreda osnovne škole i za njihove roditelje, a kasnije će stručnjaci iz MUP-a držati predavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << roditeljima i profesorima srednjoškolaca.

Predavači će roditeljima i profesorima pokazivati uzorke droge i pokušati da ih upute u načine prepoznavanja bolesti zavisnosti, dok je drugi deo edukacije je prilagođen deci koja još nisu bila u kontaktu sa opojnim sredstvima.

Neposredan povod za ovaj projekat je povećanje broja korisnika i uživalaca droge kojih je, prema najnovijim istraživanjima, najviše među školarcima. General Milorad Simić, načelnik beogradske policije, rekao da je, zbog posedovanja i nedozvoljene prodaje narkotika u toku prvih devet meseci ove godine podneto 1.397 krivičnih prijava protiv 1.588 osoba, među kojima je 59 maloletnika. Najmlađi pacijent koji je lečen u Zavodu za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici, ima samo devet godina.

– Nismo u potpunosti zadovoljni dosadašnjim rezultatima na suzbijanju narkomanije. Broj zaplena droge je, u prvih devet meseci ove godine, iznosio 1.972, a pre godinu dana 1.739 – naglasio je general Simić.

Od svih prijava koje stižu u prosvetnu inspekciju oko tri odsto se odnosi na učenike koji na časove dolaze pod dejstvom opijata.

– Donedavno ovakve žalbe gotovo da nisu postojale– izjavio je Vladimir Todić, gradski sekretar za obrazovanje.

U ovaj projekat je uključeno i Specijalno tužilaštvo, a Tomo Zorić, portparol ovog tela, pohvalio je ovu akaciju, obećao svesrdnu pomoć tužilaštva.

– Beograd se nalazi na putu između Male Azije i zapadne Evrope, pa se velike količine droge zadržavaju i rasturaju na našim ulicama. Jasno je da se protiv narkomanije ne možemo boriti samo podizanjem optužnica– smatra Zorić.

Ovaj projekat će sprovoditi tri ekipe Odseka za prevenciju narkomanije pri Odeljenju za suzbijanje narkomanije beogradske policije, pod pokrovoteljstvom gradske vlasti.

Dosad su predavanja o štetnosti droge organizovana sporadično, u pojedinim školama, na zahtev direktora, a ovo je prvi put da su u ostvarenju ovog projekta snage udružila ministarstva unutrašnjih poslova i prosvete i sporta i Skupština grada.

J. Kisin

[objavljeno: 19.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.