Najdraže je priznanje od svog grada

Izvor: Blic, 25.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najdraže je priznanje od svog grada

Za svoj pronalazak „Integralno zategnuta kupola sa bezmomentnom konturom" Miodrag Nestorović dobio je mnoge nagrade. Ipak, kako sam kaže, najdraža mu je Nagrada grada Beograda koju je dobio pre nekoliko dana.

Punih 18 godina Miodrag Nestorović je radio na usavršavanju svog pronalaska, a deset godina je čekao na priznanje patenta. Čekanje se isplatilo, jer je njegovo orginalno konstrukcijsko rešenje pobralo brojna svetska i domaća priznanja. Kupola koja se oslanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na kvadrat, a prednapregnuta je kablovima i može da se montira u osam koraka osvojila je zlatne medalje na izložbama prolnalazaka u Beogradu, Moskvi i Skoplju.

- Najdraža mi je Nagrada grada Beograda. Beograđanin sam, a priznanje u „svojoj kući" je najvrednije. Dvadeset godina sam radio na ovom projektu i grad mi se za to, pre nekoliko dana i odužio - kaže Nestorović.

Njegova kupola je osobena i po tome što može cela da se montira na zemlji, a onda jednostavno, auto – dizalicom da se podigne. Ceo postupak može da obavi osam montera, pa se tako veoma brzo dobija jedna građevina, koja recimo, može da bude školska fiskulturna sala ili sala za neka sportska takmičenja.

- Kupola ne može da bude pokrivena krutim pokrivačem, već to mora da bude membrana. Šest metara u zemlju su ukopani delovi konstrukcije, dok iznad zemlje visina dostiže do 10 metara - objašnjava Nestorović.

Jedinstvena je i čvorna veza kojom su povezani kablovi koji čine kupolu, a projektovana je tako da drugi deo te veze bude svetiljka. Tako je rešeno i pitanje osvetljenja kupole.

- Bila je ideja da se kupola montira pored Treće beogradske gimnazije, pa da škola tako dobije fiskulturnu salu, a jedan deo koji ne bi bio zatvoren bi bio iskorišćen kao mesto gde đaci mogu da se okupljaju – priča Nestorović.

Ovaj pronalazač i profesor Arhitektonskog fakulteta radi na tome da kupola, koja mu je donela titulu najuspešnijeg pronalazača u Beogradu prošle godine, može i da se demontira.

- Ovo je jedno nekonvencionalno rešenje, a takvu studijsku grupu vodim i na fakultetu. Ako je kupola demontažna onda je to još praktičnije . Lako se montira, a ako se pojavi bolje rešenje isto tako može i da se demontira, pa da se na tom mestu napravi nešto drugo – kaže Nestorović.

Želja ovog pronalazača je da se njegov pronalazak primenjuje, da služi gradu, a posebno deci.

Biografija

Miodrag Nestorović diplomirao je i doktorirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a magistrirao na Građevinskom fakultetu. Danas predaje na Arhitektonskom fakultetu. Rukovodilac je kurseva Konstruktivni sistemi, Prostorne strukture i Studio projekat. Na postdiplomskim studijama drži nastavu u okviru kursa Konstruktivni sistemi.Član je više profesionalnih asocijacija, dobitnik značajnih nagrada i priznanja i autor značajnih izložbi na temu konstruktivnih i prostornih sistema.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.