Na bolnici stavili  tek krov

Izvor: Blic, 16.Nov.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na bolnici stavili tek krov

Rekonstrukcija glavne zgrade Kliničko-bolničkog centra “Dr Dragiša Mišović”, koja je velikim delom izgorela nakon požara koji je na nerazjašnjen način izbio pre godinu dana, nije mnogo odmakla. Vreme je otišlo, kažu u “Mišoviću”, na prikupljanje različitih dozvola i izradu projekta, ali nije bilo ni dovoljno novca da bi se bilo šta krupnije uradilo.

Veći deo zgrade, koji zovu „srce bolnice" izgoreo je u požaru 24. oktobra 2009. godine. Vatra je zahvatila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << više od 1.200 kvadrata, a u ovom stradalom zdanju od osam etaža bila je smeštena laboratorija, ambulanta i hitna služba, odeljenja Interne medicine, Hirurgija, Koronarna jedinica, rendgen, skener... Bila je to najveća zgrada u okviru ovog kliničko-bolničkog centra u koju je stalno bilo ulaganja. Godinu dana nakon svega toga zamenjeni su glavni kanalizacioni vodovi, urađena je projektna dokumentacija, izgoreli krov zamenjen je privremenim da se spreči dalje propadanje zgrade, a ovih dana se postavlja finalna krovna konstrukcija, kako bi moglo da se nastavi sa ozbiljnijim radovima. I tu se, za sada, stalo.

Direktor bolnice prof. dr Radisav Šćepanović ne želi da komentariše činjenicu da tokom prošle i ove godine ni dinar nije stigao od Ministarstva zdravlja, niti od Gradskog sekretarijata za zdravstvo.

- Procene su da je za kompletnu rekonstrukciju zgrade potrebno oko 6,5 miliona evra. Od američke vlade smo dobili donaciju od 700.000 dolara i ona će ubrzo biti upotrebljena za operacioni blok. Očekujemo i novac od turske vladine agencije "Tika” kojim ćemo srediti drugi sprat zgrade, gde se nalaze operacione sale i intenzivna nega - priča za "Blic” dr Šćepanović.

Na pitanje zašto radovi teku tako sporo, osim što je i priliv novca spor, on odgovara da je samo postupak izbora izvođača trajao tri meseca, a i da sve ostale procedure i tenderi traju mesecima. U međuvremenu, dok se čeka novac od države, radovi su izvođeni od novca iz donacija privatnih osoba i kompanija. Ovu rekonstrukciju od letos vodi Gradska agencija za investicije.

- Da bi se brže radilo, morali bismo da imamo unapred opredeljena sredstva, a mi ih nemamo. Kad bi radovi počeli, išlo bi to brzo. Verujem da će novac da se nađe. Ako se to desi skorije, očekujem da bi do kraja 2011. godine glavna zgrada mogla da bude ponovno otvorena za pacijente - optimista je ipak dr Šćepanović.

Kada radovi budu počeli punom parom, građevince čeka zaista mnogo posla. Neophodna je, između ostalog, zamena kompletnih elektroinstalacija, jer struja nikad nije rađena u zgradi staroj 60 godina. Koliko je bilo opterećenje elektroinstalacija najbolje potkrepljuje podatak da se u zgradi, kad je otvorena, nalazilo 100 kreveta i jedan rendgen. U međuvremenu su kupljeni brojni aparati koji su veliki potrošači, a instalacije nisu menjane ni ojačavane.

Poznati po laparoskopiji

Pre izbijanja požara, u KBC „Dr Dragiša Mišović" je rađen veliki broj hirurških intervencija, a ova kuća je bila najpoznatija po laparoskopskoj hirurgiji, vrsti zahvata koja se obavlja bez velikih rezova. Sada se te intervencije rade u drugim objektima u sklopu KBC-a, a liste čekanja su za nijansu prolongirane.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.