Most Zemun - Borča biće gotov do oktobra 2014. godine

Izvor: Studio B, 02.Dec.2011, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Most Zemun - Borča biće gotov do oktobra 2014. godine

Most Zemun - Borča biće gotov do oktobra 2014. godine, kao i sve pristupne saobraćajnice, izjavio je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas koji je, sa kineskim ambasadorom Džang Vanšuom, obišao gradilište mosta.

- Čast nam je i zadovoljstvo da sa novim ambasadorom NR Kine zvanično obiđemo gradilište mosta između Borče i Zemuna. Već sada impresivno deluje ono što su naši kineski partneri uradili u proteklih nekoliko meseci. Siguran sam da će istom dinamikom nastaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da rade, a kako smo čuli, već se uveliko postavljaju šipovi za glavnu konstrukciju pristupnih mostova i konstrukciju glavnog mosta. Srećan sam što smo Aleksandar Antić i ja imali tu privilegiju da budemo deo gradske vlasti koja je rekonstruisala, takoreći napravila novu „Gazelu" i otvorila Obrenovački most koji je juče počeo da se koristi. Do kraja decembra otvorićemo i most preko Ade Ciganlije, a u oktobru 2014. godine očekujemo i završetak svih radova na mostu preko Dunava i pristupnim saobraćajnicama, koje zajedno imaju više od 20 kilometara - rekao je Đilas i dodao da je ovaj most izuzetno važan jer će omogućiti potpuno ukidanje transportnog saobraćaja u Beogradu i bolji protok automobilskog saobraćaja, kao i razvoj ovog dela grada.

Na ovom radilištu trenutno se gradi pomoćni čelični most, koji će se protezati sa obe strane reke. Do sada su čelične cevi pobijene u dužini od 300 metara, a ukupna dužina pomoćnog mosta sa borčanske strane je 781 metar. Na drugoj, južnoj obali, pomoćni most će biti dugačak 190 metara, a između njih ostaje plovidbeni put od 150 metara.

U toku je i postavljanje poprečnih čeličnih elemenata za gornju konstrukciju pomoćnog mosta, sa koje će se izvoditi radovi na glavnoj konstrukciji. Pomoćni most će biti korišćen za dovoz opreme, materijala i radnika sve do kraja izgradnje. Tokom leta urađena je priprema gradilišta i izgrađen kamp za smeštaj radnika. Počeli su i radovi za glavnu konstrukciju, a do kraja godine planirana je izgradnja najvećeg dela privremenog čeličnog mosta sa borčanske strane, nastavak izrade šipova konstrukcije i puštanje u rad fabrike betona.

Most Borča-Zemun sa saobraćajnicom Severna tangenta treba da omogući bolju distribuciju tranzitnog i izvorno-ciljnog saobraćaja na širem području grada, čime će se stvoriti uslovi za rasterećenje saobraćajne mreže centralnog područja. Na ovaj način stvaraju se i uslovi da se izgradnjom gradske magistralne saobraćajnice na levoj obali Dunava obezbede uslovi za razvoj ovog područja grada i na taj način stavi u funkciju gradsko građevinsko zemljište, a omogućava se povezanost naselja na levoj obali Dunava sa opštinama Zemun i Novi Beograd.

Ugovor o projektovanju i izgradnji mosta Zemun-Borča sa pripadajućim saobraćajnicama zaključen je između Republike Srbije kao naručioca, grada Beograda kao korisnika i kineske kompanije CRBC kao izvođača. Datum početka radova je 27. oktobar 2011. godine. Rok za izgradnju mosta Zemun-Borča sa pripadajućim saobraćajnicama je tri godine.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.