Misteriozni zid iz 15. veka

Izvor: Press, 24.Avg.2010, 02:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misteriozni zid iz 15. veka

Masivni zid, koji je napravljen još u drugoj polovini 15. veka, pronađen je u Donjem gradu Kalemegdanske tvrđave, u blizini crkve Ružica. Nakon iskopavanja 2.000 kubika zemlje, koja je pokrivala arheološke ostatke, neočekivano je otkriveno veliko arheološko nalazište. Reč je o četiri metra visokom i čak 30 metra dugačkom zidu za koji arheolozi još ne znaju čemu je služio. - Deo iskopine ukazao se još prošle godine. Ovogodišnjim istraživanjima >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << uklonili smo najveći deo veštačkog nasipa i otkrili celu građevinu. Ovaj podzid se prostire od bedema Donjeg grada, pa pod pravim uglom skreće ka Istočnoj kapiji, u dužini od 30 metara - rekao je Goran Ilijić, arheolog pri Arheološkom institutu.
Nakon godinu dana, arheolozi su znali gde da nastave sa radovima, kao i šta se krije ispod slojeva zemlje, ali niko nije očekivao da se radi o tako velikom i masivnom, veštački ugrađenom platou i podzidu. Naredna ispitivanja imala su za cilj da utvrde vremenski period iz kog datira ta struktura.
- O vremenu izgradnje nemamo mnogo direktnih podataka, jer je ceo prostor zasipan tokom moderne epohe. Imamo malobrojne fragmente srednjovekovne keramike koji ukazuju na 15. vek, ali ono što je bitnije jeste način gradnje - istakao je Ilijić.
Ipak, prvobitna namena ove iskopine još uvek je enigma za arheologe. Nastavak radova planiran je već na jesen, kada se očekuje i odgovor na to pitanje.
On je dodao i da će ovo otkriće staviti tačku na višedecenijska istraživanja istočnog podgrađa Kalemegdana.
- Ovo je veliko otkriće i siguran sam da će plato sa podzidom postati vrlo bitan element prezentacije tvrđave - kazao je Ilijić.
 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.