Mesarski noževi u školi i na ulici

Izvor: Studio B, 20.Sep.2012, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesarski noževi u školi i na ulici

Posle natpisa u pojedinim medijima da učenici Hemijsko-prehrambene tehnološke škole zbog praktičnog rada nose u školu komplete noževa, te da sa takvim oružjem šetaju po ulici, digla se prašina u javnosti, a reagovala je i prosvetna inspekcija.

Na koji način je organizovana praksa đaka na smeru mesar i da li postoje propusti koji ugrožavaju bezbednost učenika, proverili smo u samoj školi.

Ono što izgleda kao priprema za dvoboj hladnim oružjem, pokazna >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je vežba rukovanja alatom đaka koji se školuju za mesara.

Nataša Parezanović, direktorka Hemijsko-prehrambene tehnološke škole kaže da u školi deca ne obavljaju praksu.

„Na nastavu gde imaju deo teorijske nastave ne nose noževe. To je zabranjeno. Nikada nije bilo incidenata vezanih za noževe dece koja su obrazovni profil mesar, niti na putu od kuće do prakse, niti u povratku kući. Nikada", naglašava direktorka.

Iz plastične kutije, takozvane čantre, nož sam ne može da ispadne. A na putu do mesta prakse zapakovan je ne samo u futrolu i kutiju, već i u - čizmu.

Onog dana kad ide na praktičan rad, svaki učenik uz opremu obavezno nosi i sanitarnu knjižicu i potvrdu da je tog dana na praksi, shodno tome i kontakte profesora koji su za njega odgovorni.

Za prosvetnu inspekciju diskutabilno je to što pribor za rad ne stoji tamogde se praksa i odvija.

„U ovim uslovima, ako nema mogućnost da noževe i sve što je potrebno za praksu imaju same klanice, onda je jedino rešenje da se obezbedi da učenici ostavljaju te noževe tamo gde imaju praksu", kaže Velimir Tmušić, načelnik prosvetne inspekcije .

Slavko Lazić, učenik trećeg razreda Hemijsko-prehrambeno tehnološke škole tvrdi da nož nema gde da ostavi.

„ Nemam gde da ga ostavim na praksi. A druga stvar je, jer i kući radim isto s njim i navikao sam na njega i bolje mi je kad ga nosim uz sebe, nego da ostaje tamo. Bolje mi je da ja brinem oo nožu jer često menjamo objekte, nismo uvek u istom već svake nedelje idemo u drugi objekat", kaže učenik.

I dok u prosvetnoj inspekciji najavljuju da će gradska inspekcija narednih dana utvrditi ima li propusta u načinu na koji je organizovana praksa budućih mesara, u školi kažu da su ugovori sa klanicama jasni - one nemaju obavezu da pribor đacima nabavljaju, niti za donešeni odgovaraju.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.