Medalje otputovale, ostali objekti i oprema

Izvor: Politika, 17.Avg.2009, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medalje otputovale, ostali objekti i oprema

Univerzijada poklonila Beogradu naselje „Belvil”, novoizgrađene i obnovljene sportske centre, nameštaj, opremu, računarsku tehnologiju, doterane ulice...

Medalje sa beogradske letnje Univerzijade ponosno vise na zidovima soba sportista akademaca iz 142 zemlje sveta, a priče o tome kako su ih osvojili još dugo će kolati u krugovima njihovih porodica i prijatelja. Lepe uspomene i rezultati „otputovali” su sa gostima kojih je za vreme takmičenja bilo 8.500, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ali je mnoštvo poklona Univerzijada ostavila i beogradskim domaćinima. Gotovo dve trećine budžeta od sedam milijardi dinara završilo je u trajnim infrastrukturnim investicijama i sportskoj opremi.

Najveće studentsko takmičenje za sobom je ostavilo 57 obnovljenih i novoizgrađenih sportskih objekata, od čega se njih 45 nalazi u prestonici. Među najznačajnijim investicijama su nove atletske staze na stadionu Crvene zvezde i Vojne akademije, otvoreni bazeni na Košutnjaku, klimatizovane hale Beogradskog sajma i rekonstruisan SRC „Tašmajdan”. U izgradnju dva olimpijska trkališta takozvanog mondo kvaliteta uloženo je 81.420.000 dinara, dok su kupališta na Košutnjaku i Tašu dobila „fejslifting” vredan 225.446.200 dinara. SC „Milan Gale Muškatirović” obnovljen je u prvoj polovini ove godine, a novo lice sportskog zdanja pored Dunava koštalo je 150.000.000 dinara. „Šminku” vrednu 30.956.240 dinara dobili su i Stari DIF, ledena dvorana „Pionir”, SKC „Obrenovac” i SRC „Banjica”.

Uz sportsku infrastrukturu, glavni grad Srbije dobio je i novo, moderno stambenonaselje –sportsko selo „Belvil” u Bloku 67. Organizatori kažu da je izgradnja univerzitetskog naseljau rekordnom roku na najbolji način demonstrirala domete srpskog građevinarstva i začela potpuno nov koncept stanovanja. Sa „Belvilom” Beograd je dobio14 novih zgrada sa 1.858 stanova u 27 različitih veličina, od garsonijera do četvorosobnih.

Osim u objekte, sredstva su uložena i u proizvodnju nameštaja (više od 500.000.000 dinara) odnosno tekstila (130.000.000 dinara).

– Još pri projektovanju opreme za univerzitetsko naselje, određena je njena namena, a to je obnova studentskog i učeničkog smeštaja. Zato je sve pokućstvo u apartmanima „Belvila” pravljeno poučeničkim standardima. Odmah po zatvaranju sela počela je i raspodela nameštaja koja je samo deo najmasovnije obnove studentskih i đačkih domova u prestonici – objašnjava Tamara Koštro, direktor sektora za odnose sa javnošću Univerzijade. U domove Studentskog centra „Beograd” unosi se 2.950 kreveta, 850 dvokrilnih i 570 jednokrilnih ormara, odnosno 2.300 stolova i 3.700 stolica koji će akademce dočekati već u oktobru. I stotinak stolica sa stalkom za pisanje, koje su bile deo kancelarijskog nameštaja, opremiće ovih dana Matematičku gimnaziju.

Prema oceni građana u anketi o Univerzijadi koju je sprovela vlada Srbije, najpozitivnije utiske izazvale su ceremonije otvaranja i zatvaranja.

– Set računarske opreme, digitalnih senzora i projektora korišćenih u spektaklu „zaveštan” je studentima nekoliko tehničkih i umetničkih fakulteta koji će, na ovaj način, imati priliku ne samo da teorijski uče o visokim tehnologijama u službi umetnosti, već i dana njima vežbaju i stvaraju – ističe Tamara Koštro.

Najveću zahvalnicu, međutim, organizatori su po završetku takmičenja uputili komunalnim službama Beograda. Prema rečima gradskih čelnika, za vreme Univerzijade mnoge službe pružile su 200 odsto svojih mogućnosti. Posebna komisija koju je formirao gradonačelnik Đilas popisala je sve komunalne nedostatke i oni su otklonjeni. Obogaćene su mnoge zelene površine, dok su neke od njih, poput 20.000 kvadrata u blizini Vojne akademije, formirane pred Univerzijadu. Uklonjene su deponije nedaleko od železničke pruge kod „Belvila”, a očišćeno je i veliko smetlište kod pomoćnog terena FK Crvena zvezda. Između Ulice Jurija Gagarina i Bulevara Milutina Milankovića napravljena je nova saobraćajnica koja će rasteretiti promet u ovom delu Novog Beograda, dok su popucale ploče na putu do Beogradske arene zamenjene novim.

M. Luković

[objavljeno: 17/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.