Manje stranih turista u prestonici

Izvor: Politika, 16.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje stranih turista u prestonici

Zbog nemira na ulicama strane turističke agencije ukazuju na rizik putovanja u Beograd

Beograd je i dalje najpopularnija turistička destinacija u zemlji, ali interesovanje za našu prestonicu je poslednjih meseci manje nego što je bilo u isto vreme prošle godine. U Turističkoj organizaciji Beograda smanjen broj poseta objašnjavaju nestabilnom političkom klimom u zemlji. Posle proglašenja nezavisnosti Kosova i masovnih protesta koji su posle toga usledili u Beogradu, strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << turističke agencije svojim klijentima su ukazale na bezbednosni rizik posete Srbiji.

– Do avgusta prošle godine posetila su nas 346.533 stranca, a za isti period ove godine njih 303.548. Podatke o broju posetilaca našeg grada dobijamo isključivo na osnovu evidencije o noćenjima u hotelima, motelima, različitim kampovima. Prenoćišta u privatnom smeštaju ne ulaze u evidenciju iz prostog razloga što gazde ne prijavljuju njihov boravak – objašnjava Jasna Dimitrijević, direktorka Turističke organizacije Beograda.

Ona dodaje da su burna politička situacija i nemiri na ulicama, uticali na to da mnogi stranci izaberu neku drugu destinaciju ili odgode posetu prestonici, a odloženo je i nekoliko međunarodnih kongresa za inostrane stručnjake.

I dok stranci naš grad ne tretiraju kao najbezbednije mesto na planeti, ljudi iz unutrašnjosti i dalje gledaju na Beograd kao na oličenje uspeha i razvoja. Toj slici verovatno doprinose i paprene cene života u prestonici, koje su često nekoliko puta više nego u provinciji, pa se turistička poseta glavnom gradu smatra luksuzom. Ipak, broj domaćih gostiju se, u odnosu na prošlogodišnje podatke, neznatno smanjio.

Prema statističkim podacima, domaći turisti u prestonici u proseku borave 3,1 dan, dok je zadržavanje stranih gostiju nešto kraće – 2,2 dana. Najviše stranaca došlo je zbog posla i sajmova, njih 64 odsto, a sportski događaji privukli su 10,7 procenata, dok je 8,1 odsto došlo zbog odmora i razonode.

Iz Turističke organizacije Beograda poručuju da će u narednom periodu najviše pažnje posvetiti sređivanju već formiranih turističkih zona grada, pa bi tako Skadarlija trebalo da bude dovedena u red do 2009. godine, a značajnije mesto na turističkoj mapi mogli bi da dobiju Ada i Beogradska tvrđava.

D. Vukotić

[objavljeno: 08/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.