Krenula protestna šetnja centralnim beogradskim ulicama

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Dec.2018, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krenula protestna šetnja centralnim beogradskim ulicama

Više hiljada okupljenih na "Protestu protiv nasilja" krenulo je sa platoa ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu nešto posle 18 časova u protesnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

Na čelu kolone je velik transparent sa natpisom "Stop krvavim košuljama", a okupljeni građani nose i transparente "Jedan od pet miliona", "Počelo je", "Dosta majmunisanja ovako više ne može".

Okupljeni trube i duvaju u pištaljke, a dele se i bedževi i flajeri na kojima piše "Počelo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je".

Među građanima su i predstavnici opozicionih stranaka Vuk Jeremić, Dragan Đilas, Borko Stefanović, Janko Veselinović, Miloš Jovanović, Boško Obradović.

Pre polasak u šetnju sa kamiona okupljenima su se obratili akademik Dušan Teodorović i glumac Tihomir Stanić.

Teodorović je rekao da ;je legalno da se narod za pravdu bori i na ulici kada se kradu izbori. On je kazao da izbora ne može da bude dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pet sati svaki dan na nacionalnoj televiziji i dok se ne srede "falsifikovani" birački spiskovi.

"Ako ne ispuni zahteva građana neka očekuje sve oblike građanske neposlušnosti", rekao je Teodorović i poručio Vučiću "pobedićemo te kao što smo pobedili i Slobodan Miloševića".

Glumac Tihomir Stanić rekao je da su se građani okupili zbog nepravde. i izgovorio reči pesme Balada o Stojkovićima.

"Ponavljate to svojim prijateljima, komšijama, deci koja su bez posla ili se spremaju da odu u inostranstvo. Govorite to roditeljima kojima su pokradene penzije, prijateljima koji su ostali bez posla i stanova svakome koga sretnete i pobedićemo", rekao je Stanić.

Saobraćaj u Vasinoj ulici je zaustavljen, a obezbeđenje protesta nosi žute prsluke na kojima piše "Jedan od pet miliona", a sa kamiona na kome su zvučnici se emituje muzika.

Parola "Hajde da se prebrojimo" potekla je zbog navoda pojedinih medija i aktuelne valsti da se tokom prošlog protesta održanog 8. decembra okupio mali broj građana, dok organizatori tvrde da je bilo više od 10.000 nezadovoljnih građana.

Protest protiv nasilja održava se povodom napada na lidera Levice Srbije i jednog od osnivača Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u Kruševcu, odnosno povodom nasilje koje, kako iz opozicije ističu, aktuelna vlast vrši nad onima koji misle drugačije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle prošlonedeljnog protesta da neće ispuniti nijedan zahtev opozicije pa makar izašlo i pet miliona ljudi na ulice, zbog čega je jedna od glavnih parola večerašnjeg okupljanja "Jedan od pet miliona".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.