Konstituisan Savet za prava deteta Beograda

Izvor: Studio B, 19.Nov.2014, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konstituisan Savet za prava deteta Beograda

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali predsedavao je konstitutivnoj sednici Saveta za prava deteta, čiji je cilj da omogući ostvarivanje prava dece na teritoriji prestonice.

 "Naša želja je da napravimo formalan Savet koji će se baviti politikom i strategijom rešavanja prava dece na teritoriji Beograda", izjavio je Mali u Skupštini grada, dodavši da gradska uprava čini mnogo toga da pomogne, naročito deci sa posebnim potrebama.  

On je podsetio da Beograd >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << finansira 44 pratioca za decu ometenu u razvoju, a da je novac obezbeđen za još 130 njih, tako da će u narednih nekoliko meseci svako dete ometeno u razvoju čiji su roditelji izrazili potrebu za tim dobiti pratioca.  

Deca koja koriste usluge dnevnog boravka imaju besplatan prevoz do i od kuće, a grad takođe finansira i prihvatilište za zlostavljanu i zapostavljanu decu, dodao je Mali.  

Gradonačelnik je naglasio da u Beogradu živi 317.000 mališana, odnosno oko trećina sve dece u Srbiji, i da je Savet formiran jer je briga o njima jedan od prioriteta grada.  

Prema njegovim rečima, jedan od razloga za formiranje Saveta je i pojava maloletničke delikvencije, za čije suzbijanje je najvažnije delovati "preventivno i proaktivno".  

U Savetu za decu sedeće nadležni gradski sekretari i predstavnici više nevladinih organizacija, a gost na svakoj sednici biće direktor UNICEF-a za Srbiju Mišel Sen-Lo.  

Sen-Lo je pozdravio konstituisanje Saveta za prava deteta, ocenivši da bi Beograd mogao postati uzor drugim opštinama u zemlji i regionu.  

Povodom obeležavanja Univerzalnog dana deteta, gradonačelnik poklanja najmlađima karte za predstavu "Sebični princ". Predstava će se odigrati u četvrtak, 20. novembra u 13 sati u "Pozorištancu puž".

Roditelji mogu danas da pozovu Pozorištance "Puž" i rezervišu mesta na brojeve telefona 244- 94-64 i 243-80-36.

Gradonačelnik će na predstavu povesti i decu iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine iz Zvečanske ulice.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.