Knez Mihailova nije ulica za automobile

Izvor: Politika, 23.Jun.2009, 02:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knez Mihailova nije ulica za automobile

Gradski sekretarijat za saobraćaj, uz pomoć „Parking servisa” i „Beograd puta” započeo je juče akciju postavljanja saobraćajnih znakova i fizičkih prepreka koji će onemogućiti neovlašćen ulazak vozilima u Knez Mihailovu ulicu. Do sada je postavljeno četrdesetak betonskih žardinijera, 170 stubića i 40 vertikalnih saobraćajnih znakova.

– U ovaj posao se krenulo jer se u poslednje vreme veliki broj vozača nepropisno parkirao u Čika Ljubinoj ulici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vuka Karadžića i Uskočkoj, pa je odlučeno da se ova pešačka zona odbrani od nesavesnih šofera – rekao je Aleksandar Mihailović, načelnik Odeljenja za dinamički saobraćaj u Sekretarijatu za saobraćaj.

Radovi u ovim ulicama privremeno će biti obustavljeni za vreme Univerzijade, ali će biti nastavljeni posle ovog takmičenja popločavanjem ulica Laze Pačua, 1.300 kaplara, Vuka Karadžića, Uskočke i Nikole Spasića.

Na prilazima Knez Mihailovoj ulici do kraja godine biće postavljeni i takozvani potapajući stubići, koji će se po potrebi spuštati, kako bi pojedine kategorije vozila ipak mogle da uđu u zaštićenu zonu. Ovim stubićima će se upravljati iz kontrolne prostorije „Parking servisa” uz pomoć video nazora i daljinskog upravljanja.

– Dostavna vozila će u ovu zonu moći da uđu i izađu u periodu od ponoći do devet časova. U slučaju požara ili neke druge havarije svi stubići biće automatski spušteni kako bi vatrogasci, policija ili lekari Hitne pomoći mogli nesmetano da uđu u ovu zonu – istakao je Mihailović i dodao da će celodnevni ulazak u zaštićeni prostor imati samo vozila pod pratnjom i ona koja prenose novac i hartije od vrednosti.

Vlasnici vozila koji budu imali pravo da uđu u pešačku zonu, dobiće posebne kartice, ali će biti i kontrolisani da ne bi bilo zloupotrebe. Stanari ovog dela grada u zaštićenu zonu moći će vozilima da uđu samo u slučaju selidbe, ali će im za to biti potrebna dozvola Sekretarijata za saobraćaj.

Kod ulaza na Trg Republike već su postavljeni stubići čiji režim rada kontroliše „Parking servis”, a dežurne ekipe, u saradnji sa komunalnom inspekcijom i saobraćajnom policijom, svakodnevno će uklanjati nepropisno parkirana vozila u okviru pešačke zone.

Nastavlja se i akcija odnošenja vozila sa javnih zelenih površina, kejova, biciklističkih staza, parkova, i drugih zona, namenjenih građanima, kazao je Mihailović.

B. V.

[objavljeno: 23/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.