Karta za minibus – 100 dinara

Izvor: Politika, 22.Apr.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karta za minibus – 100 dinara

Zahtev za poskupljenje podržali Direkcija za javni prevoz i Uprava za cene

Privatni prevoznici zatražili su da prevoz minibusom poskupi 25 odsto. Ukoliko gradonačelnik prihvati njihov zahtev, koji su podržali Direkcija za javni prevoz i Uprava za cene, putnici bi kartu umesto 80 plaćali 100 dinara.

Miša Vitorović, direktor „Domiko prevoza”, kaže da su zatražili poskupljenje usluga, jer sa sadašnjim cenama jedva pokriju troškove poslovanja. Na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << to su, tvrdi on, prinuđeni, jer su povećane usluge održavanja vozila, a bankama moraju na vreme da vraćaju rate za kredite.

– Zbog ekonomske krize imamo 20 odsto manje putnika. Ukoliko nam dozvole poskupljenje očekujemo da ćemo imati manje prodatih karata. Ukinuli smo liniju E3, jer smo za šest meseci izgubili nekoliko miliona dinara. Da bi jedna linija bila ekonomski isplativa potrebno je da dnevno prodamo najmanje 200 karata, a na liniji koja je povezivala Novi Beograd i Cerak imali smo svega 75 do 100 putnika – kaže Vitorović.

On dodaje da je u ovoj kompaniji najrentabilnija linija E5 koja „izdržava” ostale. Vitorović napominje da sigurno neće zatražiti otvaranje novih linija, bar do kraja godine.

Marijana Rajić, zamenik generalnog direktora „Siti busa”, kaže da uprkos manjem broju putnika u ovoj kompaniji ne nameravaju da ukidaju postojeće linije, a moguće je da krajem godine otvore još neku.

– Minibusi su komercijalne linije koje grad ne dotira zbog čega moramo da pratimo kretanja cena na tržištu. Ne odustajemo od ovog posla i kvalitetom usluga ćemo se izboriti sa konkurencijom – ističe Rajićeva.

U Direkciji za javni prevoz objašnjavaju da cenu karte diktira tržište i da su upravo zbog toga dali saglasnost da cena karte bude podignuta za 20 dinara.

– Da bi održali kvalitet usluge i opstali na tržištu neophodno je dozvoliti privatnim prevoznicima da podignu cene. To ne znači da će prevoznici već sutra voziti po višim cenama, jermoraju voditi računa o putnicima – ističu u Direkciji za javni prevoz.

D. S.

[objavljeno: 22/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.