Još 75 mesta za predškolce na Savskom vencu

Izvor: Blic, 24.Nov.2017, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još 75 mesta za predškolce na Savskom vencu

U OŠ „Vojvoda Mišić“ na Savskom vencu, u okviru projekta „Mreža škola“ adaptirane su raspoložive prostorije, čime je dobijeno 75 mesta za predškolce PU Savski venac“.

- Rekonstruisan i adaptiran je deo škole koji je bio prazan, te je na taj način oslobođeno mesto za 75 predškolaca. Vrtići u koje su mališani do sada išli, na taj način su dobili isto toliko mesta. To je jedan od načina da smanjujemo listu čekanja u vrtićima, a da sa druge strane i roditelji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << budu zadovoljni – rekao je gradonačelnik Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, do septembra sledeće godine na ovaj način biće adaptirano još pet škola, čime će biti stvoreno još 1.000 do 1.200 mesta za mališane u vrtićima.

– To je način da, korak po korak, smanjujemo listu čekanja. Ove godine je u državne vrtiće primljeno oko 12.000 mališana, a tokom protekle dve i po isto toliko u privatne. Sve to je doprinelo da imamo nikada manju listu čekanja, koja je nažalost i dalje tu i na njoj se nalazi između 3.000 i 3.500 mališana. Adaptacija ovih prostorija, koje su uređene zaista fenomenalno i deci obezbeđuju maksimalne uslove, koštala je oko četiri i po miliona dinara. Da bismo napravili novi vrtić za 250 do 300 mališana, trebalo bi nam ne manje od tri miliona evra. Potrebno je pronaći lokaciju i obezbediti  infrastrukturu, dok na ovaj način pametnim potezima, vodeći računa o interesima dece i roditelja, za relativno mali novac možemo da uradimo velike stvari za Beograd i Beograđane – naglasio je Mali.

On je dodao da će rad na ovom projektu biti nastavljen, ali i da će grad nastojati da u što većem broju škola, gde za to postoje uslovi, prostorije budu adaptirane, čime će biti napravljeno još mesta u vrtićima.

– Naredne godine planiramo velike stvari kada je u pitanju predškolski sistem, ali i u osnovnim školama. Imaćemo foto-album za svaku osnovnu školu ili vrtić, pa ćemo na osnovu toga imati tačne podatke o tome šta bi u kojoj školi trebalo da se uradi. Primera radi, ovoj školi je potrebna nova fasada, ali i trajno rešenje za grejanje kako se više ne bi grejala na ugalj. Napravićemo projekat i analizu svih osnovnih škola i vrtića, pa će se naredne godine krenuti u intenzivno sređivanje. Tu mislim na fasade, dvorišta, fiskulturne sale i sve ostalo što je bitno da bi deca imala najbolje moguće uslove i bezbedno okruženje – zaključio je Mali.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.