Jedinstvene intervencije na koronarnim arterijama srca

Izvor: Politika, 14.Apr.2010, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedinstvene intervencije na koronarnim arterijama srca

U okviru Šestog beogradskog samita interventnih kardiologa, juče su u Kliničko-bolničkom centru „Bežanijska kosa” obavljene tri jedinstvene intervencije kod trojice pacijenata od 70, 50 i 62 godine.

Doktorka Jasmina Korica-Trešnjak, interventni kardiolog u KBC „Bežanijska kosa”, kaže da su ove intervencije, u saradnji sa našim stručnjacima, uradili prof. dr Evgenij Merkulov iz Rusije i prof. dr Aleksandar Doganov iz Bugarske.

– Operacije su urađene povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kongresa interventnih kardiologa „Bejzik”. Reč je o teškim i kompleksnim slučajevima, pa je urađeno otvaranje zapušenih krvnih sudova srca, a zatim su urađene intervencije na koronarnim arterijama srca. Sve je to obavljeno takozvanim pristupom preko ruke pacijenata, što je komfornije za bolesnike, brže mogu da ustanu iz kreveta i da idu kući. Operacije su bile humanitarnog karaktera, a drago mi je što su nas vrhunski stručnjaci naučili nekim novim stvarima – istakla je dr Korica-Trešnjak.

Interventna kardiologija danas može da reši 70 do 80 odsto suženja krvnih sudova srca, uz pomoć žica i stenta, a samo dvadesetak godina ranije „pod nož” je odlazilo čak 70 do 80 odsto pacijenata.

Doktorka Korica-Trešnjak kaže da veliki značaj u oblasti kardiologije ima sprovođenje projekta „Stent for lajf”, čiji je cilj spasavanje života pacijentima koji imaju akutni infarkt miokarda.

Na beogradski Samit interventnih kardiologa, koji se nalazi u kalendaru najznačajnijih okupljanja kardiologa u svetu, došlo je više od 40 stručnjaka iz Evrope, Amerike i Azije. U četiri dana Samita zbrinuto je 40 pacijenata.

D. D. K.

[objavljeno: 14/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.