Jedan se kocka, trpi cela porodica

Izvor: Blic, 29.Dec.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan se kocka, trpi cela porodica

U toku prošle godine u Dnevnu bolnicu za lečenje bolesti zavisnosti u Paunovoj 2, savet su tražile uglavnom žene srednjih godina, srednje stručne spreme koje su zaposlene kao administrativne radnice. Međutim, pomoć nisu tražile za sebe već za sinove koji su, neki već u 22 godini, postali patološki kockari. Takođe, na inicijativu zabrinutih roditelja otkriveno je i dvadesetak zavisnika o internet i video igrice.

U okviru projekta „Kocka je (od)bačena" koji je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saradnji sa Skupštinom grada Beograda proveo Institut za mentalno zdravlje kroz Savetovalište je u periodu od marta do jula ove godine prošlo ukupno 95 zavisnika i njihovih porodica. U 63 odsto slučajeva pomoć su tražili roditelji i to uglavnom majke.

- Na osnovu evidencije koju smo vodili o našim korisnicima evidentno je da nam se uglavnom obraćaju majke. Mnogima je to možda čudno, ali naglašavam da nam se može obratiti bilo koji član porodice čak i onda kad sam zavisnik ne želi da sarađuje. Posledice kockanja trpi čitava porodica, jer je uvučena u velike dugove i živi u stalnom strahu da će im neko nauditi. Nažalost, zavisnici su sve mlađi – priča dr Vera Trbić, koordinator projekta.

Iskustvo je pokazalo da muškarci sa kockanjem počinju u ranoj mladosti čak sa 12 ili 13 godina i to najčešće u sportskim kladionicama, dok žene postaju kockari u klimaksu tražeći izlaz iz depresije u koju su zapale. Kako bi se suprotstavili ovoj sve zastupljenijoj bolesti zavisnosti među Beograđanima, neophodno je formirati mreže savetovališta u gradu.

- Kockanje je skrivena bolest, takoreći to je miran i nevidljiv problem sve dok se porodica ne suoči sa ogromnim novčanim dugovanjima. Kocka je odavno bačena među adolescente i njene „žrtve" su sve mlađe. Za razliku od alkoholizma ili narkomanije koji se na osnovu promena u fizičkom izgledu zavisnika mogu prepoznati, kockara je jako teško otkriti. Adolescent kockar je individualista, bistar ali nezainteresovan za školu, iskazuje prezir prema roditeljima i razvija imidž „hiperuspešne" osobe. Ono što smo primetili i što je zabrinjavajuće je da je u porastu stopa patološkog kockanja među mladima, ali da studenti ubedljivo prednjače – objašnjava dr Danica Bošković Đukić iz Savetovališta.

Takođe, ovim projektom obuhvaćena je i prevencija bolesti zavisnosti od interneta i video igrica, koja iako još uvek nije uvršćena u dijagnostikovane bolesti zavisnosti sve više uzima maha. U Savetovalište se za godinu dana javilo preko 40 Beograđana, uglavnom roditelja koji su bili zabrinuti za zdravlje svoje dece. U polovini slučajeva dijagnostikovana je zavisnost.

- U 86 odsto slučajeva zavisnici su muškarci i to uglavnom studenti. Zanimljivo je da su testiranja pokazala da se u 82 odsto slučajeva radi o veoma intelegentnim osobama. Imali smo dva slučaja da su pacijenti dobili epi napade jer su po 20 sati dnevno provodili ispred računara, nisu spavali ni izlazili napolje. Takođe, upadaju u depresiju, postaju agresivni, a pojedinci uzimaju i psihoaktivne supstance kako bi ostali budni – ističe dr Goran Lažetić koji se bavi problemima zavisnosti od interneta i video igrica.

Faktori rizika

1. Roditelji alkoholičari

2. Smrt roditelja

3. Razvod roditelja pre 15. godine

4. Nedosledna i/ili suviše gruba disciplina

5. Roditelji kockari

6. Faktori ličnosti: impulsivnost, traže uzbuđenje, slaba samokontrola, agresivnost

Japan će dobiti česmu

„Blic" je pre pola godine pokrenuo akciju da se narodu Japana u znak zahvalnosti za milionske donacije podigne jedna javna česma. Kako nam je rečeno u kabinetu gradonačelnika Dragana Đilasa, arhitekte Društva srpsko-japanskog prijateljstva trenutno rade na dizajnu buduće „Japanske česme".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.