Izvor: Studio B, 22.Feb.2011, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javna tribina o osteoporozi

Javna tribina o osteoporozi održaće se u četvrtak, 24. februara, u 14.30 sati, u Mesnoj zajednici „Lipov lad" (Bulevar kralja Aleksandra 298).

Tribinu organizuju Udruženje za preventivu i lečenje osteoporoze u Srbiji (UPLOS), u saradnji sa opštinom Zvezdara.

Na tribini će o značaju pravilne ishrane za kvalitet kostiju govoriti dr Branko Jakovljević iz Instituta za higijenu ishrane Medicinskog fakulteta u Beogradu. O gubitku koštane mase sa pojavom menopauze >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << govoriće dr Miljana Vuksanović, specijalista interne medicine - endokrinolog iz KBC „Zvezdara", a o osteoporozi osoba muškog pola dr Branka Arsenović, specijalista endokrinologije KBC „Zvezdara".

Osteoporoza je asimptomatsko multifaktorijalno stanje smanjenja mineralne gustine kostiju i umanjenja kvaliteta koštane supstancije koje češće i ranije nastane kod žena. Rani, preklinički oblik osteoporoze je osteopenija. Rizik od preloma kosti postoji i u osteopeniji, kao i u osteoporozi i ukoliko se ne leči, a delovanje ličnih činilaca rizika traje nesmanjenom jačinom, osteopenija prelazi u osteoporozu.

Osteopenija i osteoporoza se mogu sprečiti. Prepoznavanjem ličnih činilaca rizika, uklanjanjem ili bar umanjenjem njihovog štetnog delovanja, zatim pravilnom dijagnostikom i lečenjem osteopenije, sprečava se da ona pređe u osteoporozu.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.