Izvodi iz matičnih knjiga u svakoj opštini

Izvor: Politika, 03.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvodi iz matičnih knjiga u svakoj opštini

Sugrađani će uskoro moći da podignu krštenicu, venčancu ili umrlicu u bilo kojoj gradskoj opštini, a ne samo u onoj gde su upisani kod matičara

Izvodi iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih uskoro će moći da se izdaju u bilo kojoj gradskoj opštini, a ne kao do sada po teritorijalnom principu, najavio je prilikom jučerašnje posete opštini Zvezdara Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Ova olakšica građanima će biti dostupna >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posle sprovođenja pilot projekta, koji se odnosi na Predlog zakona o matičnim knjigama, a koji bi, prema Markovićevoj najavi, u nekim opštinama trebalo da bude pokrenut za mesec dana.

Ta praksa neće odmah zaživeti u svim opštinama, jer je u onim koje su manje razvijene potrebno poboljšati informatičku opremu. Ovim će, kako kaže, šalteri opštine Savski venac, gde je prijavljeno najviše sugrađana, uveliko biti rasterećeni, dok će matičari ostalih gradskih opština u početku imati više posla. Procedura oko izdavanja izvoda biće krajnje pojednostavljena i posle usvajanja Zakona o matičnim knjigama, u kome je, navodi Marković, predloženo da jednom dobijen izvod važi sve dok su podaci u njemu istiniti, a ne kao do sada samo pola godine.

Nivo tehnološke opremljenosti i način rada sa sugrađanima u zvezdarskoj opštini veoma je dobar pa je ministar Marković, kako kaže, upravo zato nju izabrao za posetu i mesto gde će najaviti novi projekat.

– Zvezdarska opština je među najrazvijenijim u gradu i, kada projekat zaživi, biće jedan od primera manje razvijenim jedinicama lokalne samouprave kako treba usluživati građane. Pohvalno je što već tri godine, na sopstvenu inicijativu, organizuju akciju slanja izvoda iz matičnih knjiga rođenih na kućne adrese budućih prvaka, srednjoškolaca i studenata, jer ne treba u svemu da čekaju naloge iz ministarstava – naglasio je Marković.

Milan Popović, predsednik opštine Zvezdara, naglasio je da im je u ovim poslovima veliku pomoć pružio Gradski zavod za informatiku i statistiku. Sastanku je prisustvovao i Slobodan Karanović, direktor Zavoda, koji je naglasio da je povećanje efikasnosti usluživanja sugrađana veoma bitno i da će zahvaljujući ovakvim potezima vlasti administrativni poslovi biti obavljani za mnogo kraće vreme, bez bespotrebnih gužvi na šalterima.

Kako je naglasio ministar Marković, značajan projekt je i uvođenje geografsko-informacionog sistema (GIS) u sve jedinice lokalne samouprave, što će građanima omogućiti celovit uvid u urbanističke planove, posredstvom Interneta. GIS već postoji u zvezdarskoj opštini, a uskoro će biti dostupan i na njihovom sajtu.

– Za oživljavanje ove ideje u svim opštinama potrebno je usvajanje planskih dokumenata u njima. Ukoliko u Srbiji u naredne četiri godine naše ministarstvo uvede GIS u sve opštine, biće stvorena podloga za jača domaća i strana ulaganja. Za ovakve projekte Ministarstvo za državnu upravu godišnje izdvaja oko sto miliona dinara – objasnio je Marković.

D. Jokić

[objavljeno: 04/04/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.