Izgoreo „Mitrovićev dom” na Avali

Izvor: Politika, 17.Feb.2012, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgoreo „Mitrovićev dom” na Avali

Niko nije povređen ali je pričinjena velika materijalna šteta. – Vatru u neposrednoj blizini Avalskog tornja gasilo je osam vatrogasnih ekipa i 21 vatrogasac

Restoran i prvi planinarski dom na Avali „Mitrovićev dom”izgoreo je u požaru koji je izbio preksinoć oko 23 sata. Niko nije povređen ali je pričinjena velika materijalna šteta. Pretpostavlja se da je voda curila po dotrajalim elektroinstalacijama i da je ona izazvala kratki spoj koji je prouzrokovao požar. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Vatru u neposrednoj blizini Avalskog tornja gasilo je osam vatrogasnih ekipa i 21 vatrogasac i uspeli su brzo da lokalizuju požar ali je gašenje potrajalo i juče, kaže Sanja Vuksanović-Žugić, načelnica Uprave za vanredne situacije grada Beograda.

– Informaciju da gori ugostiteljski objekat dobili smo u sredu, u 22.48 od obezbeđenja Avalskog tornja. Naše ekipe stigle su za dvadesetak minuta i već tada je ceo objekat od 700 kvadratnih metara bio u plamenu. Inventar kao i pomoćni deo takođe su nestali u požaru – kaže Vuksanović-Žugić.

Objektom gazduje turističko-ugostiteljsko preduzeće „Avala” u čijem sastavu posluju hotel „Avala” i motel „1.000 ruža”, a „Mitrovićev dom” je kako kaže Sanja Vuksanović-Žugić dat u zakup Miomiru Ignjatoviću.

Sa njim kao i sa rukovodstvom turističko-ugostiteljskog preduzeća „Avala” juče nismo stupili u kontakt. Sin Ignjatovića nam je u jučerašnjem telefonskom razgovoru rekao da je mobilni telefon njegovog oca u kvaru i da ne zna ništa o detaljima požara.

Dragan Vukanić, predsednik opštine Voždovac, na čijoj teritoriji se nalazi objekat kaže da su pre svega mladi i planinari izgubili važno planinarsko sastajalište.

– Restoran, odnosno dom bio je značajan za turizam opštine i grada. Decenijama su se tu nalazili ljubitelji Avale i družili u tom objektu – kazao je Vukanić.

„Mitrovićev dom” podignut je za radnike koji su štitili šume Avale. Zgradu je 1902., godinu dana posle osnivanja, preuzela prva planinarska organizacija u Srbiji – Srpsko planinarsko društvo. Više puta je menjala izgled, a 1933. godine dobila je današnji oblik – osmougaona jednospratna vila od drveta sa naglašenim kubetom. Ime „Mitrovićev dom” dato je u znak pažnje prema dr Dušanu Mitroviću-Špirti, lekaru, dobrovoljcu na Solunskom frontu i jednom od najzaslužnijih planinara Beograda između dva svetska rata. „Mitrovićev dom” zaštićen je kao spomenik kulture 1981. godine.

D. M.

objavljeno: 17.02.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.