Iskustva Kopenhagena za unapređenje uređenja Beograda

Izvor: Blic, 04.Dec.2015, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iskustva Kopenhagena za unapređenje uređenja Beograda

Viši urbanista grada Kopenhagena Jakob Matzen posetio je Beograd i sastao se sa gradskim urbanistom Milutinom Folićem.

Folić je gosta upozao sa projektom IME, koji ima za cilj da se unapredi identitet, mobilnost i ekologija u gradu, sa posebnim akcentom na projektu širenja pešačke zone i razvijanja biciklističkog saobraćaja.

- Dogovoreno je da grad Kopenhagen prenese svoja iskustva u ovim oblastima i stavi Beogradu na raspolaganje studije i pravilnike na ovu temu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i time ubrza proces izrade važnih strateških dokumenata za Beograd. Kopenhagen je prestonica sa najuređenijim pešačkim i biciklističkim saobraćajem, gde se preko 50 odsto dnevnih kretanja obavi biciklom, po čemu je prvi u svetu. Primera radi, u Beogradu je to ispod jednog procenta - rekao je Folić.

Prema njegovim rečima, uvođenjem bicikla u funkciju javnog gradskog prevoza značajno će se smanjiti saobraćajne gužve, zagađenje, potreba za parkiranjem, širinom saobraćajnica, potrošnjom energije, a interesantan je i podatak da su građani Kopenhagena dugovečniji upravo zbog korišćenja bicikla.

Folić i Matzen obišli  su Ulicu Vuka Karadžića, gde su u toku završni radovi  na njenom pretvaranju u deo pešačke zone. Ulica je već popločana kamenom i posađen je novi drvored duž cele ulice.

Gospodin Matzen je nakon toga održao predavanje na Arhitektonskom fakultetu na  temu "Kopenhagen - plan za održivu budućnost", kome su osim, gradskog urbaniste, prisustvovali i predstavnici "Zelenila – Beograd".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.