Inspekcija neće uklanjati spomenik Petru Kralju

Izvor: Studio B, 05.Jan.2015, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspekcija neće uklanjati spomenik Petru Kralju

Spomenik Petru Kralju neće biti uklonjen dok nadležna Komisija ne donese konačnu odluku 12. januara, saopšteno je danas iz gradske uprave Beograda.

Zaključak o dozvoli izvršenja koji je gradska komunalna inspekcija uputila opštini Vračar povodom nelegalno postavljenog spomenika Petru Kralju ekspedovan je opštini pre nego što je Sekretarijat za kulturu grada Beograda poslao Sekretarijatu za inspekcijske poslove obaveštenje o odlaganju daljeg postupanja inspekcije dok nadležna >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Komisija za imenovanje trgova i ulica ne donese konačno rešenje. 

Do dobijanja zahteva Sekretarijata za kulturu o odlaganju postupka Sekretarijat za inspekcijske poslove nije imao nijedan osnov da obustavi postupak, navodi se u saopštenju.

Koliko god da je ideja o postavljanju spomenika Petru Kralju plemenita, ne smemo da zaboravimo da je gradska opština Vračar to uradila kršeći propise i nelegalno, navedeno je u saopštenju u kome se dodaje da Petar Kralj nije zaslužio da mu se spomenik postavlja nelegalno i da sada služi za "sitno politikantstvo predsednika opštine Vračar".

U saopštenju se podseća da je sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević istakao da spomen-obeležje Petru Kralju neće biti uklonjeno, ali će gradska Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica, posle pribavljenog mišljenja Urbanističkog zavoda i Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda, doneti naknadnu, zakonom i propisima predviđenu odluku o postavljanju tog spomenika.

Ranije danas, gradska opština Vračar saopštila je da je 30.decembra "umesto novogodišnje čestitke primila zaključak o dozvoli izvršenja gradske komunalne inspekcije kojim se poziva ta opština da ukloni obeležje glumcu Petru Kralju u roku od pet dana". 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.