Izvor: Politika, 20.Apr.2015, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Infekcije očiju i zbog računara

Dugotrajno sedenje za kompjuterom dovodi do sušenja očiju čime se narušava suzni film i otvara put lakšem ulasku virusa i bakterija što dovodi do infekcija oka

Svrab, neprijatno peckanje i crvenilo oka, ali i pojačan sekret, osećaj stranog tela u oku, katkad i bol, mogu biti prvi simptomi konjuktivitisa, najčešćeg i istovremeno najlakšeg očnog oboljenja koje ovih dana muči najmlađe sugrađane. Oftalmolozi podsećaju da je u našoj sredini najzastupljeniji hronični >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << alergijski konjuktivitis koji je uglavnom povezan sa katarom nosa, ždrela ili sinusa. U poslednje vreme mališani sve više obolevaju i zato što sve učestalije gledaju u računar, otkriva dr Gordana V. Perić, specijalista za očne bolesti u Domu zdravlja „Voždovac”.

– Dugotrajno sedenje za kompjuterom i te kako dovodi do sušenja očiju. Dete tada manje trepće, pa se u oku narušava suzni film. To otvara put lakšem ulasku virusa i bakterije što dovodi do infekcije oka – otkriva dr Perić.

Lečenje ovog očnog oboljenja obično traje pet do sedam dana, a ukoliko je prodor štetnog agensa – virusa, bakterije ili kandide brži (do oka dolazi vazduhom, krvnim putem ili kontaktom), onda će i klinička slika biti burnija.

– Ako kod alergijskog konjuktivitisa virus ošteti sluzokožu nosa ili ždrela, može da dođe do razvoja super infekcije, pa se na virus obično nakači i bakterija, a tada se javlja gnojni konjuktivitis. Kod ovog oboljenja često se javlja i otok limfnih žlezda ispred ušne školjke – nabraja dr Perić, i podseća da uzročnici konjuktivitisa mogu biti različiti: kućna prašina, plesni, bakterije u nosu ili sinusima, kad dete ima astmu...

Uz konjuktivitis često se javljaju ekcem kapaka i crvenilo. Ako proces prodre dublje u oko, može doći i do upale rožnjače, a katkad i infekcija dubljih delova oka. Zato ne treba čekati, već se odmah po pojavi prvih simptoma treba javiti očnom lekaru.

Dr Perić napominje da sekret iz oka najčešće sadrži otpale epitelne ćelije, sluz, suze, ponekad i gnoj. Od bakterija se mogu naći stafilokoke i streptokoke, kao i kandida.

– Bakterije i gljivice u oko dolaze iz prašine, preko prljavih ruku, iz nosa…Zato je važno da kada se oči brišu, maramicu treba baciti i ne koristiti je ponovo. I ispiranje običnom vodom veoma je korisno, ali najpre treba dobro oprati ruke. Ako lečenje ne urodi plodom najbolje je uraditi bris oka. Jer, dugo, a neuspešno lečenje može dovesti do hroničnog konjuktivitisa – ističe očni lekar i podseća da je teža vrsta infekcije takozvani epidemijski konjuktivitis.

– Konjuktiva tada može da otekne, javljaju se i tačkasta krvarenja u oku, pa lečenje traje duže. Ova vrsta infekcije se brzo prenosi i veoma je uporna. Lečenje traje i po dve nedelje, a može da ostavi posledice na rožnjači – napominje dr Perić.

Higijena ruku i lica je veoma važna, a roditelji treba da vode računa i o opštem stanju detetovog organizma.

– Zdravo dete neće lako dobiti konjuktivitis, već će se ovo oboljenje pre zakačiti na mališane čiji je imunitet opao, nežniju decu sa slabijim organizmom. Roditelji ne treba da leče svoju decu već da brinu o njihovom zdravlju, a ako se razbole da ih odvedu na pregled – opominje dr Perić.

-----------------------------------------------------------------------

Iritacija oka samo podseća na konjuktivitis

Konjuktivitis treba razlikovati od iritacije oka koja daje maltene iste simptome, a nastaje najčešće posle kupanja, kada sapun ili šampon uđe u oči.

– Crvenilo oka kod dece se javlja i zbog naprezanja očiju ili nekorigovane dioptrije, usled dugotrajnog rada za kompjuterom... Treba razlikovati i takozvani blefaro konjuktivitis koji nastaje usled upale ivice očnih kapaka – ističe oftalmolog Gordana V. Perić.

M. Brakočević

objavljeno: 20.04.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.