Industrijske zone kao zamajac razvoja

Izvor: Blic, 09.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Industrijske zone kao zamajac razvoja

Četiri beogradske opštine, Surčin, Grocka, Mladenovac i Obrenovac trebalo bi da postanu novi centri industrijskog razvoja Beograda. U svakoj od njih u planu je izgradnja industrijskih zona koje će snažno povući njihov razvoj, a time i razvoj Beograda u celini.

- Beograd je hit za investitore i to treba da iskoristimo. Zato sam kod gradonačelnika i kandidovao ovaj posao kao jedan od važnih u gradu i gradonačelnik je to prihvatio. Posao nas u gradskoj upravi je da investitorima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pripremimo zemljište, da ga, tako da kažem, „spakujemo". Investitor se, u potrazi za odgovarajućom lokacijom, često susreće sa imovinsko - pravnim preprekama. Naš je posao da im te prepreke sklanjamo, da umesto njih odrađujemo taj „pešački posao". Kad završimo, zemljište predajemo republičkoj Agenciji za strana ulaganja (SIEPA) koja ga nudi investitorima - kaže za „Blic" Miroslav Čučković, član Gradskog veća zadužen, između ostalog, i za nove industrijske zone grada.

Čiste umesto prljavih zona

Industrijska zona, u modernom smislu te reči, nema gotovo ništa zajedničko sa industrijskim postrojenjima od pre pola veka ili još ranije. Danas se pod tim prvenstveno podrazumevaju magacini i skladišta, laka prerađivačka industrija, automobilski saloni i servisi. Moderne industrijske zone grade se van centra grada, u rubnim naseljima, a tehnologija koju koriste mora biti ekološki čista.

Nedovoljno razvijene gradske opštine, kao što je Grocka, vide u tome svoju šansu.

- Grocka može investitorima da ponudi 24 kilometra obale uz Dunav za turizam, kao i veoma atraktivno zemljište uz Kružni put, od Smederevskog puta do Bubanj potoka, u blizini buduće obilaznice oko Beograda sa novim mostom preko Dunava - kaže za „Blic" Zoran Jovanović, predsednik Opštine Grocka.

Grocka bi, prema mišljenju Miroslava Čučkovića, mogla da privuče investitore koji se bave preradom voća i povrća.

- To je voćarski kraj i najlogičnije bi bilo da se takav investitor pojavi u ovom delu grada. Kao što se nekome ko pravi barže, na primer, može ponuditi deo zemljišta u Obrenovcu uz Savu, ili za kargo centar najbolja lokacija je u Surčinu u blizini aerodroma - kaže Čučković.

U Grockoj se procenjuje da ima oko sto hektara zemljišta koje bi činilo buduću industrijsku zonu i moglo bi da bude ponuđeno investitorima.

Surčin bez premca

Opština Surčin, već duže vreme, prednjači u razvoju i platama. Smeštena na deset minuta kolima autoputem od centra Beograda, sa aerodromom na svojoj teritoriji, ova opština privlači brojne investitore.

Nakon dogovora o izgradnji modernog golf centra, Surčin je na putu da dobije i trkačku stazu za automobile.

- Nadamo se da će za godinu dana, ako ne bude nekog odugovlačenja sa tenderom, ta staza biti izgrađena. Imamo zainteresovane investitore koji bi na 80 hektara napravili karting stazu i mesta za 20.000 gledalaca - kaže za „Blic" Vojislav Janošević, predsednik opštine Surčin.

Ova opština trenutno nudi 3.118 hektara zemljišta domaćim i stranim investitorima. Ima solidno razvijenu infrastrukturu, sa dobro sprovedenom gasifikacijom. Ar zemljišta u Surčinu kreće se od 500 do deset hiljada evra.

U nove industrijske zone grada svrstavaju se i opštine Mladenovac i Obrenovac. U Mladenovcu će industrijska zona biti veličine 270, a u Obrenovcu 255 hektara.

Potencijal Surčina

Opština Surčin, najproseperitetnija je od svih gradskih opština jer nudi dobro zemljište domaćim i stranim investitorima. Trenutno je u ponudi oko 3.000 hektara, ali će uskoro, prema rečima Miroslava Čučkovića, člana gradskog veća zaduženog za industrijske zone grada, ova opština moći da ponudi još 8.000 hektara.

Krajnji cilj zapošljavanje

Naš krajnji cilj je da prepolovimo nezaposlenost u gradu, jer u tim novim postrojenjima, magacinima ili halama neće raditi Nemci, nego naši ljudi - kaže Čučković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.