IMAJU FRIZERA ZA LJUBIMCE, AL’ NE I GROBLJE

Izvor: Kurir, 31.Jan.2011, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IMAJU FRIZERA ZA LJUBIMCE, AL’ NE I GROBLJE

Ljubimcima gazde mogu da priušte odlazak u spa centar, kod frizera i pedikira, ali u gradu i dalje ne postoji groblje za životinje

Luksuz za života, a nemaju gde da budu sahranjeni!

Kućnim ljubimcima gazde mogu da priušte bukvalno sve, friziranje, manikir, pedikir, kupovinu u specijalizovanim radnjama, o čemu je Kurir već i pisao, ali im je posle smrti uskraćeno pravo na dostojanstveno sahranjivanje, prenosi Tanjug. Ni u Beogradu ni u Srbiji nema groblja za životinje!
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Vlasnici su tako primorani da krše zakon jer svoje ljubimce sahranjuju po parkovima i šumama. Vlasnici ih najčešće sahranjuju krišom i po noći, jer znaju da to nije zakonito, a ljubimci tako završe isto kao i ulični psi, kojih je, prema podacima, samo u Beogradu oko 5.000.

Međutim, Vladimir Terzin, pomoćnik sekretara za komunalne i stambene poslove, ističe za Tanjug da su takvi postupci vlasnika pasa neodgovorni i da predstavljaju svesno kršenje zakona.

- To što rade je protivzakonito i predstavlja necivilizovan čin prema ostalim sugrađanima. U slučaju smrti kućnog ljubimca, vlasnici mogu pozvati veterinarsku ustanovu „Veterina Beograd", koja će ga preuzeti i odvesti u karantin u Ovči, odakle se leš upućuje u neku od kafilerija. Takođe, svaka životinja može se kremirati po ceni od 2.000 do 3.850 dinara - naglasio je Terzin.

Ekipa Kurira

Izgradnju groblja koči spor zbog zemljišta

Vladimir Terzin, pomoćnik sekretara za komunalne i stambene poslove, kaže da vlasnici pasa još neko vreme neće imati izbora jer se zbog nedostatka novca izgradnja groblja već godinama odlaže.

- Tu je problem nerešenih imovinskih odnosa. Pet godina čeka se epilog dugogodišnjeg spora na parceli u Bloku 51 namenjenoj za izgradnju životinjskog groblja. Spor vazan za vlasništvo okončan je prošle godine u korist grada, ali postoji mogućnost da se izgradnja dodatno odloži, pošto su se pojavili ljudi koji tvrde da polažu pravo na tu parcelu - dodaje Terzin.

Virtuelno groblje dok se ne napravi pravo

Kad bude izgrađeno, navodi Terzin, groblje će imati 5.000 mesta za sahranjivanje svih vrsta kućnih ljubimaca, kao i krematorijum.

- Prema projektu iz 2005 godine, cena izgradnje trebalo je da bude 30 miliona dinara, ali je moguće da ta svota bude promenjena zbog brojnih ekonomskih faktora. Dok se ne nađe rešenje za ožalošćene vlasnike, postoji - virtuelno groblje, gde slanjem teksta, slike ili video-snimka vlasnik može odati poštu uginulom ljubimcu - zaključio je Terzin.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.