Gradski park na holandski način

Izvor: Politika, 27.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradski park na holandski način

Na završenom konkursu za rešenje prostora od hotela „Jugoslavija” do Brankovog mosta od 82 pristigla nagrađeno 11 radova. – Žiri jedino odbacio ideju da se zgrada buduće Opere gradi na Ušću

Očuvanje zelenih površina i prostora za rekreaciju, kreativnih celina za dečju igru, proširenje Muzeja savremene umetnosti, sve sa minimalnim građevinskim intervencijama, neke su karakteristike 11 nagrađenih radova na programsko-anketnom konkursu za rešenje Gradskog parka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od hotela „Jugoslavija” do Brankovog mosta u Novom Beogradu.

Na konkursu koji je raspisala Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda u novembru prošle godine, a organizovala društva arhitekata i urbanista Beograda pristigla su 82 rada. Devet najboljih ostvarenja dobilo je po 200.000 dinara, a dva su nagrađena sa po 100.000 dinara. Od učesnika se zahtevalo da predlože ideje koje bi u sledećoj fazi rada bile osnova za plansko i programsko uređenje najreprezentativnije zelene oaze u prestonici.

Antonije Antić, direktor Urbanističkog zavoda Beograd i jedan od članova žirija, zadovoljan je odabranim rešenjima, jer ona nude uređenje prostora površine oko 140 hektara sa najmanje gradnje. Mnogo interesantnih radova odbačeno je, kaže, zato što su predviđali mnogo graditeljskih zahvata.

– Žiri jedino nije prihvatio ideje nagrađenih autora da zgrada Opere bude na špicu Ušća, jer bi izgradnja takvog objekta svojim gabaritom promenila njegovu sliku i remetila vizuru Kalemegdana i Beograda. Razmatrali smo mogućnost da Opera bude smeštena na temeljima nikad završenog Muzeja revolucije, ili uz Bulevar Mihaila Pupina prema Brankovom mostu. Ne mogu da kažem da je među članovima žirija vladalo veliko oduševljenje za bilo koju od ove dve potencijalne lokacije za gradnju Opere u Novom Beogradu – kazao je Antić i dodao da će njegova kuća raditi plan detaljne regulacije za Gradski park.

Šesnaest uglednih ljudi, ne samo arhitekata, odlučivalo je o izboru radova, a jedna od njih je bila i Snežana Ristić, urednik kulturne redakcije Radio Beograda 2. Ristićevoj se najviše dopalo uređenje Gradskog parka na „holandski način” koje su pokazali autori studija „Poligon”, arhitekte Davor Ereš, Jelena Mitrović i Marko Todorović. Prema rečima Jelene Mitrović, njen tim je park pošumio raznim drvećem, predvideo nekoliko poljana različite veličine i osmislio voćnjak u jednom njegovom delu.

– Osnovna ideja bila je da ne gradimo čvrste strukture. Pešačkim stazama, mostićima, stanicama javnog rečnog prevoza povezali smo park sa delovima grada. Ovaj prostor smo videli kao mesto za sve gradske aktivnosti, odnosno događaje koji bi privremeno bili izmešteni u park. Predvideli smo i mrežu komunalnih priključaka – objašnjava Mitrovićeva.

Kako su sve autori 11 radova osmislili i doživeli prostor od hotela „Jugoslavija” do Brankovog mosta zainteresovani sugrađani moći će da vide na izložbi nagrađenih ostvarenja koja će biti organizovana u prostorijama zgrade opštine Novi Beograd.

-----------------------------------------------------------

Nagrađeni radovi

Nagrade od po 200.000 dinara dobilo je devet radova: studenti Milica Balubdžić, Adam Vukmanov i Vuk Jakovljević; kreativni tim studenata Danijela Savkić, Zorana Matić, Jasna Cizler, Mirjana Arsenović, Ivana Berisavac i Mladen Petković; arhitekte Dragana Pilipović, Luka Bajić, Zorica Marinkov i Višnja Nikolić; arhitekta Ana Kovencz-Vujić, crtač stripova Vladan Žervanov Vamši i konsultant Nada Vujošević-Vesović; arhitekte Igor Marić, Ana Bogdanov i saradnici Vuk Marić, apsolvent arhitekture, i Božidar Manić, arhitekta; Studio „Poligon" - arhitekte Davor Ereš, Jelena Mitrović i Marko Todorović; autorke Vesna Frkanec i Nadežda Perišić; autorke Sanja Krstić i Danijela Bjelanović i arhitekte Nataša Ilinčić i Jugoslava Kljakić u saradnji sa Majom Dimitrovskom, studentkinjom pejzažne arhitekture.

Dve nagrade u iznosu od po 100.000 dinara pripale su radovima Nataše Janković i Aleksandre Kušić i arhitektama Aleksandru Stanojloviću i Ženji Jovanović.

D. M.

[objavljeno: 28/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.