Gradnja mosta Zemun - Borča počeće po planu - na proleće

Izvor: Studio B, 18.Okt.2010, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradnja mosta Zemun - Borča počeće po planu - na proleće

To je zaključak odvojenih sastanaka gradonačelnika Dragana Đilasa i ministarke za nacionalni investicioni plan Verice Kalanović sa kineskom delegacijom.

U kineskoj delegaciji su, između ostalog, bili zamenik ministra saobraćaja Kine Feng Ženglin i predstavnici tamošnje kompanije koja će graditi most. Dogovoreni su svi rokovi za početak posla, kao i da nadzorni organ, koji će kontrolisati dinamiku i kvalitet radova, bude nezavisna strana kompanija sa iskustvom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<
Na sastancima je zaključeno da kod svih strana postoji ozbiljnost i rešenost da most Zemun-Borča bude izgrađen po najvišim standardima i u utvrđenim rokovima. Ministarka Kalanović i zamenik ministra Ženglin složili su se da komunikacija u narednom periodu mora biti podignuta na viši nivo, kako uspostavljeno poverenje ne bi bilo narušeno.

Dogovoreno je da idejni projekat, sa predračunom i predmerom radova, bude završen do kraja novembra, a sve strane izrazile su očekivanje da će radovi početi na proleće 2011. godine. Takođe je postignut dogovor i da nadzorni organ, koji će kontrolisati dinamiku i kvalitet radova, bude neka nezavisna inostrana kompanija sa iskustvom.

Na sastancima je zaključeno da je cilj obe zemlje da se produbi saradnja u oblasti realizacije infrastrukturnih projekata u Srbiji, razmene znanja i iskustva i da izgradnja mosta Zemun-Borča predstavlja početak te saradnje. U narednom periodu dva ministarstva će potpisati memorandum o saradnji na infrastrukturnim projektima.

Most preko Dunava koji će povezivati beogradsku opštinu Zemun i prigradsko naselje Borča biće dugačak 1,5 kilometara, a biće izgrađene i pristupne saobraćajnice duge 21 kilometar. Na osnovu ugovora, 85 odsto novca za izgradnju mosta biće obezbeđeno iz kredita kineske Eksim banke, dok će 15 procenata biti finansirano iz Nacionalnog investicionog plana, a troškove eksproprijacije i tehničkih priprema preuzeće Grad Beograd.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Kad Kinezi smišljaju most

Izvor: Istinomer.rs, 19.Okt.2010, 16:25

"Prva faza, koja podrazumeva izradu idejnog projekta (mosta Borča-Zemun), biće završena u naredna dva meseca." Kada je sa kineskom partnerima potpisan predugovor o izradi idejnog i glavnog projekta za most Zemun Borča ministarka za Nacionalni investicioni...

Nastavak na Istinomer.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.