GRAĐANI I PRIVREDA DUGUJU 14 MILIJARDI DINARA ZA STRUJU

Izvor: Kurir, 18.Mar.2011, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRAĐANI I PRIVREDA DUGUJU 14 MILIJARDI DINARA ZA STRUJU

Među njima ima i onih koji su imućni, ali zato "vuku" više od 20 odsto duga

Duguju preko tri milijarde dinara i prave se ludi!

Među svim dužnicima dva odsto njih duguje preko tri milijarde dinara, bez obzira na to što mogu da plate struju. Jedan od najdrastičnijih primera je potrošač o kome smo pisali u jučerašnjem broju. Čovek 13 godina nije plaćao struju, njegov dug je preko milion i dvesta hiljada dinara! Verovatno se pitate zašto redovno plaćate struju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kad njemu električari ni u poslednjem pokušaju nisu uspeli da prekinu dotok električne energije.

Sandra Alagić, portparol EDB, ističe da građani koji duguju za struju nisu povlašćeni i nisu u boljoj situaciji od onih potrošača koji uredno izmiruju svoju obavezu.

- Verujemo u pravosudni sistem naše države i očekujemo da će sudske presude biti donete u našu korist. U tom slučaju dužnici će morati da plate mnogo više. Pored osnovnog duga za struju i kamate, uračunavaju se i sudski troškovi - kaže Alagićeva i dodaje da će, u tom slučaju, potrošači ukoliko ne budu mogli da plate kaznu i dug verovatno biti prinuđeni da prodaju svoju imovinu pa čak i stan ili kuću, kao što je to bio slučaj u Čačku.

Ukupna dugovanja prema EDB iznose preko 14 milijardi dinara, od toga osam milijardi duguje privreda, a šest domaćinstva.

- Dva odsto od ukupnog broja domaćinstava duguje čak tri milijarde dinara! Reč je o bezobraznim potrošačima, za koje se pouzdano zna da imaju novac, ali ne žele da plaćaju struju. Njihova dugovanja se kreću od nekoliko stotina hiljada pa do i preko milion dinara - kaže Alagićeva.

Ona ističe da je ovakvim potrošačima struja više puta isključivana, ali su se neki na mrežu priključivali nelegalno. Međutim, takav postupak za sobom povlači krivičnu prijavu.

- Za nelegalno priključenje podnosi se krivična prijava. Sud je počeo da radi na tim slučajevima, tako da već imamo jednu presudu za slučaj u Mladenovcu. Čovek je za krađu struje osuđen na tri meseca zatvora - objasnila je portparol EDB.

Dnevno od 20 do 100 isključenja

Vlada mišljenje da EDB struju isključuje češće i za manje iznose u beogradskim prigradskim naseljima.

- To nije tačno: u selima se ljudi više druže i više znaju jedni o drugima. Isključujemo struju podjednako kako u selima tako i u prestonici. U Beogradu dnevno imamo od 20 do 100 isključenja dnevno - navodi Alagićeva.

Pomažu kome treba

Među potrošačima ima i onih građana koji ostanu bez posla pa su silom prilika u situaciji da nemaju da plate jedan period.

- U tim slučajevima izlazimo u susret građanima tako što najpre uputimo opomene. Za one koji imaju veći dug a žele da ga izmire postoji mogućnost sklapanja ugovora da dug plate na rate, bez isključenja.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.