Fasada pala na prolaznike

Izvor: Press, 18.Avg.2010, 04:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fasada pala na prolaznike

Ogroman komad fasade sa zgrade u Balkanskoj ulici 32 srušio se juče sa osam metara visine i umalo ubio prolaznike. Oštećen i automobil sa stranim tablicama
Deo fasade, površine tri kvadratna metra, srušio se juče sa zgrade u Balkanskoj 32 sa osam metara visine i umalo ubio prolaznike Marinu J. i Ramiza K.! Fasadna ploča je u padu, srećom, udarila u viseću reklamu, pa su se na Marinu i Ramiza obrušile samo krhotine betona, koje su ih >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << isekle po nogama. Tom prilikom oštećeno je i vozilo stranih registracija, koje je bilo parkirano ispred ulaza zgrade.
Marina i Ramiz ispričali su za Press da im je ova reklama spasla život!
Visi još jedan komad
- Šetali smo Balkanskom, kada sam čula da se nešto ruši. Slučajno sam pogledala gore i videla da deo fasade sa zgrade počinje da pada. Vrisnula sam, povukla prijatelja i potrčali smo. Na svu sreću, fasada je udarila u reklamu koja je stajala na zgradi, pa su na zemlju pali samo manji delovi betona - priča uznemirena Marina.
Ramiza su krhotine betona isekle po nozi, a Marini je povređeno stopalo. Ekipe Hitne pomoći ubrzo su stigle na mesto nezgode i povređenima pružile prvu pomoć.
Nakon što je otpao ovaj deo fasade, na zidu je i dalje ostao da visi još jedan deo ploče. Stanari ove zgrade nadaju se da će neko od nadležnih reagovati, kako se ovaj incident ne bi ponovio.
- Slično se dogodilo i prošle godine u ovo vreme, ali srećom niko nije povređen. Fasada je tada pala na trotoar, nakon čega smo kontaktirali inspekciju. Međutim, nismo dobili nikakav odgovor, niko se nije ni pojavio - priča razočarana komšinica A. T.
Stanarka ove zgrade Jasminka Jovanović kaže da njene komšije često popravljaju, ruše ili renoviraju nešto u svojim stanovima, zbog čega se i unutrašnjost ove stare zgrade oštećuje.
- Ne znam da li stanari moraju da prijave bilo koje radove koje izvode u zgradi ili svom stanu, ali ovde svako radi šta želi. Komšinica trenutno renovira ceo boravak i ne shvata da je zgrada stara i da rušenjem zidova može samo još više da ošteti objekat - žali se Jasminka.

Načelnica Odeljenja za dežurni inspekcijski nadzor i hitne intervencije Sekretarijata za inspekcijske poslove Beograda Nevenka Jakšić rekla je za Press da je njihova ekipa juče izašla na mesto nesreće.
Prijava protiv vlasnika
- Otvoren je predmet i podnećemo prijavu sudiji za prekršaje protiv vlasnika zgrade, odnosno onoga ko je obavezan da je održava, a to nije učinio. Mi ne zalazimo u pitanje kome su stanari zgrade poverili uređenje. Odštetni zahtev protiv vlasnika zgrade može uputiti i oštećeno lice, dakle, osobe koje su povređene ili čiji su automobili oštećeni - tvrdi Jakšićka, i dodaje da su ta pitanja definisana Odlukom o uređenju grada.
Prema njenim rečima, vlasnici zgrade obavezni su da sami održavaju zgradu ili da je povere nekoj od stručnih firmi.
- Naši inspektori izlaze na teren samo po pozivu građana. Retko izlazimo u rutinske kontrole jer imamo malo inspektora. Možemo da intervenišemo ukoliko utvrdimo da postoji pukotina ili kvar, i to tako što ćemo naložiti da se obezbedi taj prostor - navodi Jakšić.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.