FORMIRANA  ROMSKA AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI

Izvor: Kurir, 01.Sep.2011, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FORMIRANA ROMSKA AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI

BEOGRAD- U svečanoj sali Skupštine grada Beograda danas je zvanično proglašena Internacionalna romska akademija nauka i umetnosti.

Dragoljub Acković, član Organizacionog odbora, rekao je da je postojanje ove institucije od velikog značaja za homogenizaciju romskog naroda.

– Većina problema jednog naroda rešava se u njegovim naučnim institucijama, a naša akademija će biti mesto gde će se razmatrati sve što se pojavljuje kao problem u kulturi našeg naroda >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << – rekao je Acković, zahvalivši između ostalih, i gradonačelniku Draganu Đilasu i Gradu Beogradu na dosadašnjoj pomoći u projektima koje je sprovodila romska zajednica.

Profesor Rajko Đurić istakao je da akademija ima 24 člana, koji su iz svih zemalja sveta, od Indije kao prapostojbine, preko Španije do Sjedinjenih Američkih Država. Pored redovnih članova, akademija će imati i počasne, među kojima su Vaclav Havel, Ginter Gras, Salman Ruždi, Helmut Šmit, Milan Kučan i drugi pojedinci koji su radili na zaštiti i ostvarivanju prava Roma.

Proglašenju Internacionalne romske akademije nauka i umetnosti prisustvovali su predstavnici ambasada Turske, Indonezije, Indije, članovi SANU, predstavnici UNDP, Jevrejske zajednice i drugi.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Osnovana Internacionalna romska akademija nauka i umetnosti

Izvor: S media, 01.Sep.2011

Svečanost povodom osnivanja Internacionalne romske akademije nauka i umetnosti održana je danas u Skupštini Beograda. ..Internacionalna romska akademija nauka i umetnosti ima 37 članova iz Srbije, Rusije, Francuske, Švajcarske, SAD, Finske i drugih zemalja - 13 počasnih i 24 redovna člana...Potpredsednik...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.