Dva i po miliona dinara za dan glamura

Izvor: Politika, 26.Dec.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva i po miliona dinara za dan glamura

Reporteri „Politike” obišli beogradske prodavnice i salone u kojima viši sloj troši novac: narukvica je 970.000, haljina 205.699, tajlandska masaža 11.500 dinara...

Dok idu u supermarket po hleb, mleko, banane, dvaput nedeljno i po meso, Beograđani prolaze pored prodavnica i salona u kojima viši sloj bez premišljanja u jednom naletu troši i desetine hiljada evra. Reporteri „Politike” su obišli neka od tih mesta, raspitali se o cenama proizvoda i tretmana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i zamislili običan dan bračnog para koji ih može sebi priuštiti. Računica je pokazala da bi im novčanici uveče mogli biti olakšani i za više od dva i po miliona dinara. Ovako bi izgledao taj dan.

Izlazeći iz kuće, on proverava poštansko sanduče. Nalazi katalog časovničarske kuće „Peti Ženev”. Zapada mu za oko zidni sat sa klatnom. Izrađen od trešnjinog drveta, sa dnom od maslinovog. Košta 29.900 evra. Oplemenio bi zid dnevne sobe.

U zakazano vreme ona stiže u frizerski salon „Metodo Rosano Fereti” u najužem centru grada. Dok skida bundu, sa galerije silazi Marčelo Mura, frizerski mag. Devojka joj pere kosu „Loreal kerastase” šamponom, nanosi masku i masira teme.Opuštaju je italijanske melodije i eterično ulje lavande. Jedina je mušterija, a ulepšavaju najviše tri istovremeno.

Ispred ogledala za šišanje čekaju je „ili” kafa i dva kolačića. Kosu joj suše, a zatim na scenu stupa on. Japanskim makazama sa sedam zvezdica vrednim 2.500 evra, ručno izrađenim za njegovu levu ruku, Mura joj oblikuje frizuru. Lista „Vog” i ne obraća pažnju kako on radi. Nikad je nije razočaralo Murino umeće da frizuru prilagodi njenom obliku glave, crtama lica, senzibilitetu. Za osvežavanje krajeva plaća 3.600 dinara, samo deseti deo cene koju je nekoliko puta izdvojila u salonu iz istog lanca na Španskom trgu u Rimu.

Sekretarica javlja njenom suprugu da važan poslovni partner iz Portugala sledeće nedelje dolazi na sastanak, pa on odlučuje da skoči do „La kaza del Habano”, prodavnice vrhunskih cigara na Slaviji. Zakazaće termin u VIP salonu za članove kluba, savršenom za poslovne pregovore. U „Kazi” radnica ustaje od pulta za kojim je okružuju najbolji konjaci i šampanjci, prilazi mu preko parketa od trešnjinog drveta. Uvodi ga u „humidor rum”, „trezor” koji održava vlažnost vazduha tipičnu za Karibe i čuva ukus cigara. Brzo zatvara vrata kako se ne bi poremetila klima.

Bira pet „koiba” cigara od po 6.500 dinara i za 11.000 kupuje paket od pet cigara iz starijih, teže dostupnih serija raznih marki, koje će pokloniti partneru. Baca pogled na veliki „humidor boks”, drvenu kutiju za cigare, koja košta 5.200.000 dinara. Odavno je odmakao od početničkog boksa od 20.000 dinara i, sad već izgrađenog ukusa, uzeo jedan od kedrovine koji staje deset puta više. I najluksuzniji će mu uskoro zatrebati.

Dozvoliće sebi i pola sata u polumraku VIP salona. Pored zida u koji su ugrađeni zakupljeni „humidor boksovi”, nalik bankarskim sefovima za klijente, zavaljuje se u kožnu fotelju. Devojka mu prinosi kedrov štapić i upaljač na butan. „Zipo” ne dolazi u obzir jer benzin kvari ukus duvana. Kresne štapić ispod cigare, pazeći da joj vatra ne dodirne vrh, lagano je obrće kako bi je plamen ravnomerno zahvatio. Gustira dim u ustima, izbacuje ga u vazduh odakle ga ventilacioni sistem odmah uklanja.

Sledeće nedelje će u fotelji naspram njegove sedeti Portugalac. „Prisluškivaće” ih Fidel Kastro sa tompusom, otisnut na zidu. Prvi put kada je tu doveo biznis partnere bilo mu je čudno što ih nadzire komunistički lider, ali Kastro je nenamerno postao reklama za užitak bogataša, tako da mu se ironija na kraju dopala.

Ona traži dugmad za manžetne, diskretan poklončić. Istančanog ukusa, zaobilazi lažni sjaj u mnogim izlozima. Zlatara „Andrejević” u „Delta sitiju” pada joj na um. Kročivši u trezor prefinjenog nakita, zaljubila se u muški sat.

– „Švajcarac”, „Perele”, 780.000 dinara, treći od osam u limitiranoj ediciji. Po obodu ukrašen safirima i brilijantima, sa narukvicom teget boje, omiljene mom džentlmenu, to sam tražila – osmehuje se lejdi.

Dok juvelir pakuje poklon, preleće pogledom preko izložbenih vitrina i ne može da odoli nakitu „Aron Baša”. Nisu mogle ni Ketrin Zita Džons, Dženifer Lopez... Nedavno je kupila privezak u obliku ribice za 430.000 dinara. Češće bi ga nosila uz adekvatnu narukvicu. Iz iste juvelirske kuće, 970.000 dinara vredna, od osamnaestokaratnog belog zlata sa karikama u obliku srca, prepuna brilijanata – je ta.

– Bilo bi lepo da na nju okačim žabicu sa dijamantskom krunom (280.000), crvenu krabu (210.000), bubamaru (250.000) i leptirića (370.000). Moraću da se vratim po bebi cipelicu protkanu plavim safirima sa dijamantskim kaiščićem (300.000) i istu sa akvamarin dragim kamenjem. Ostavite mi „Eterniti” prsten sa dijamantom od jednog karata (850.000) – kaže juveliru.

Za obnovu „krpica” odabrala je modni centar XYZ u TC „Ušće”. Kao da šeta Milanom i Parizom. Separei najčuvenijih robnih marki identični su onima u evropskim metropolama. Očarava je vest da su cene tek pristiglih kolekcija, posle ukidanja viza, izjednačene sa evropskim, osetno nižim. Pogled joj zaustavlja „Di end Dži” svileni korset boje krvi koji je sa 110.199 dinara snižen na 88.159. Čim je ugledala svečanu crnu „Dženi Pekam” haljinu, kojoj „posebnu moć” daju kristali „Svarovski”, znala je da zadovoljstvo da se u njoj pojavi na novogodišnjem balu može da se meri sa 205.699 dinara. Isti kristalčići presijavaju se na čudesnim „Di end Dži” cipelama koje merka dok pije koktel u sobi za probu. Račun se uvećao za 66.239 dinara, na koliko su cipelice snižene sa prvobitnih 82.799. Uz sve to baš joj je legla tašna istih kreatora od 130.499 dinara.

– Ne mogu da se odlučim između krzneno-kožnog „Hugo Bos” montona koji, umesto 220.899, sada staje 154.629 dinara, i šljaštećesrebrnog „Barberi” mantila. Htela sam prošlog meseca za njega da dam 223.699 dinara, zašto da ga ne kupim za 156.589 – zadovoljno je komentarisala.

„Pikirala” je smoking „Zi Zenja” od 130.000 dinara. Njenom razočarenju nema kraja kada joj kažu da je prodat. Teše je drugim koji je sa 120.000 snižen na 96.599 dinara. Razmišljala je da muža obraduje i kožnom jaknom koja staje 118.159 dinara. Odustaje jer na proleće stiže još čudesnija, napravljena da reflektuje sunčeve zrake, tako da će njen dragi nositi crnu jaknu a osećati se kao da je u beloj. I kad sunce ugreje, u njoj nije vrućina.

On se odvozi do čokolaterije „Adore” u TC „Milenijum”. Iz vitrina čula mu mami 50 kockica različitih aroma, „harmonija”, „perfekta”, „saša”" Za kilogram ručno pravljenih pralina među prstima mu zašuška 3.900 dinara. Možda bi ovaj sladak zalogaj nekima teško pao zbog gorke cene, ali vredeće svake pare kada posle večere kod kuće on i ona stope usne sa ukusom čokolade.

Na dva i po sata ona se seli u prigušeno osvetljenje sveća, među zvuke ptica i Budine skulpture na zidovima obojenim svetložutim i narandžastim nijansama, pod kitnjaste tavanice i slike na kojima dominira motiv sunca. Hram tradicionalne tajlandske masaže „Džai Tai”, smešten na Senjaku, sažeo je Daleki istok u nekoliko stotina kvadrata. Centar posećuje kada želi da udovolji telu i opusti um. Tretman „mistična lepota” kao stvoren je za nju.

Pre nego što će joj maserka sa Tajlanda opustiti mišiće, 20 minuta provodi u đakuziju, a kožu osvežava ružinim pilingom i maskom. Oseća da joj kružni pokreti prstiju klize po leđima. Gotovo da je utonula u san kada joj je miris jasmina nagovestio da lice dolazi na red. Veruje da njegov cvet usporava starenje, učvršćuje kožu i otklanja tragove umora. Tako je 50 minuta lice bilo podijum na kome su se smenjivali specijalni tajlandski preparati kombinovani sa masažom. Nije žalila da plati 11.500 dinara i ostavi debelu napojnicu.

U povratku kući odlučili su da večeru preskoče i kupovinu zaslade samo pralinama. Nije im palo na pamet da se osvrnu na bankovni račun. Da su pazarili sve oko čega su se premišljali, potrošili bi i mnogo više od 2.556.284 dinara.

Ekipa Beogradske hronike

[objavljeno: 27/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.