„Dunavfest drugi put na Beogradskoj tvrđavi

Izvor: Studio B, 15.Avg.2012, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Dunavfest" drugi put na Beogradskoj tvrđavi

Drugi po redu „Dunavfest", u organizaciji JP „Beogradska tvrđava", uz podršku Ministarstva kulture informisanja i informacijskog društva, biće održan 31. avgusta do 11. septembra na više lokacija na Beogradskoj tvrđavi.

Ove godine u okviru međunarodnog projekta „Dunavfest" posetioci Beogradske tvrđave biće u prilici da pogledaju predstavu „Poslednja plovodba Rige od Fere" u režiji Nebojše Bradića, koja je prošle godine izazvala veliku pažnju publike i javnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i ponovo se ove godine našla na repertoaru.

Tokom dvanaest dana trajanja festivala, publika će, između ostalog, moći da uživa u projekcijama kratkometražnih studentskih filmova čija je tema Dunav, pod nazivom „Nizvodno od Lajpciga do Beograda", izložbi „Metamorfoze Beograda", promociji kapitalnog projekta internet-prezentacije „Magični dodir Dunava - virtuelni muzej", muzičkom programu „Noćni zvuci" u izvođenju Rite Kinke i Katarine Jovanović, i „Ritual u muzici", u okviru kojeg će se predstaviti muzičari iz Mađarske, SAD, Italije i Srbije.

Na večeri posvećenoj antičkom Beogradu „Dobrodošli u Tebu" posetiocima će se predstaviti i Teatar-kabare Tuzla sa predstavom „Eneida" i promovisati knjiga „Antičko pozorište" Gvida Paduana. U toku posebnih večeri biće govora o knjigama Ljubomira Simovića „Planeta Dunav" i Zorana Živkovića „Pet dunavskih čuda".

Posetioci festivala moći će da vide i projekat „So" Dragane Ognjenović, koji će ove godine biti predstavljen i u Mariboru, evropskoj prestonici kulture. U okviru ovogodišnjeg „Dunavfesta" održaće se i festival evropskog studentskog animiranog filma sa temom „Ritual". U pratećem progamu festivala naći će se dve izložbe: „Dunav u Austriji" i „Podunavljem Srbije sa Feliksom Kanicom". Izvršnu produkciju obezbediće Beogradsko dramsko pozorište.

„Dunavfest" ima za cilj da kulturno nasleđe Beograda i Srbije koristi kao inspiraciju za nova umetnička dela, aktivira novu publiku i podstiče stvaralaštvo mladih na međunarodnom nivou. Umetnici iz različitih zemalja dunavske regije učestvovaće u zajednički stvorenom konceptu koji povezuju koncerti, predstave, izložbe i drugo.

Kao deo incijative Srbije za Dunavsku strategiju „Dunavfest" osnovan je 2011. godine kako bi promovisao kulturno nasleđe podunavskih zemalja i u narednim godinama unapredio saradnju u oblasti kulture i spomeničkog nasleđa kroz umetničko stvaralaštvo.

Potencijali Beogradske tvrđave, njena jedinstvenost i mogućnost prezentacije u narednim godinama, predstavljaju jedinstvenu platformu za međunarodno povezivanje Srbije i razvoj kulturnog turizma.

O značaju „Dunavfesta" govori i činjenica da je prošle godine programe festivala pratilo više od 50.000 posetilaca.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.