Do kraja ove godine Azbestno naselje - ad acta

Izvor: Studio B, 13.Feb.2011, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do kraja ove godine Azbestno naselje - ad acta

Protekle dve godine život za dvesta porodica iz nekadašnjeg Azbestnog naselja na Belim vodama umnogome se promenio nabolje.

Na mestu naselja s vrlo nepopularnim imenom nastalo je novo - velelepno, moderno, funkcionalno i, što je najvažnije, znatno humanije od prethodnog.

Starosedeoci Belih voda tvrde da je sadašnji Blok 1 zasigurno među lepšim delovima naselja. U dva niza, u Komovskoj i Ulici belo vrelo, do kraja 2011. godine biće kompletirane sve planirane zgrade, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << a sivilo starih objekata obloženih azbestnim pločama postaće prošlost. Trenutno, od ove velike investicije grada i Direkcije za građevinsko zemljište, koja ljudima doslovce život znači, izgrađeno je devet novih zgrada, jedna je u završnoj fazi, a preostale četiri su u pripremnoj fazi za rušenje.

Između petospratnica s bordo, braon, bež i belim fasadama uređen je parkovski prostor s rekvizitima za decu. Kao kontrast njima preostale četiri sive zgrade tu su još izvesno vreme, možda za upoređivanje, a možda i kao upozorenje.

- Kako da ne budemo zadovoljni? Kao iz šupe u dvorac da smo ušli. Nažalost, ono što sam ja čekala četrdeset godina, moj suprug nije dočekao jer je umro od raka. Mene su operisali i spasli mi život. Moja porodica nije jedina, nema stana u kojem bar neko nije imao ozbiljne zdravstvene probleme - kaže vremešna gospođa Marija, pozdravljajući i zahvaljujući svima onima koji su ovaj problem, zarad budućih generacija, rešili.

Iako nije imala zdravstvenih tegoba, slično razmišlja i gospođa Rada iz Komovske 5, koja se tu preselila pre otprilike pola godine.

- Ne možete da zamislite na šta su ti stanovi ličili. Vlaga, stare instalacije, insekti. Da ne govorim o opasnom materijalu od kojeg je bila urađena fasada. Čekala sam dugo da naš „slučaj" dođe na red. Sedamdesetih godina te zgrade su izgledale pristojno, ali već koju godinu nakon toga prošao im je rok upotrebe. Nov stan ne mogu ni da poredim sa starim, kao nebo i zemlja - naglašava ona.

Da bi uporedio nebo i zemlju, reporter Beoinfa ušao je u jedan od pet stanova, s čijim vlasnicima još uvek nije pronađeno kompromisno rešenje. Razlog njihovog ostajanja, kako kaže jedan od njih, nije to što ne žele u bolje, te da ih malo bole tvrdnje medija da oni „koče stvari". Zbog dece želi samo malo funkcionalniji stan, kako bi imali odvojen prostor, i nada se da će se uskoro naći rešenje na obostrano zadovoljstvo, i to baš u zgradi koja se trenutno privodi kraju.

Dve od četiri preostale „azbestne" zgrade potpuno su prazne. Stanovi izgledaju kao da su pretrpeli tešku elementarnu nepogodu, dotrajalost je očigledna, kao i memljivost u vazduhu i zidovi „išarani" vlagom. Može li se uopšte porediti novo i staro: parket i beton, kade i stare tuš kabine, centralno grejanje i TA peći? Stanari kažu da je čak bilo i primera propadanja kroz oronuli pod.

Azbestno naselje nastalo je šezdesetih godina prošlog veka, kada je postavljeno 14 privremenih objekata obloženih azbestnim pločama i po ovom materijalu čitav blok je i dobio svoj nepopularan naziv.

Prema rečima Nenada Bajića iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, nekadašnji privremeni objekti trebalo je da budu uklonjeni posle dvadeset godina od montaže, jer im je po standardima tada isticao rok za upotrebu.

- Posle dvadeset godina različitih inicijativa, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda 2006. godine za stanovnike ovog naselja iznašla je rešenje, koje je imalo svoju humanu, socijalnu i ekonomsku opravdanost. Prema projektu novog naselja izgrađene su veće zgrade sa modernim stanovima u skladu sa današnjim standardima, čime je obezbeđen dovoljan broj novih stanova za sve stanovnike naselja - kaže Bajić.

On dodaje da je od devet izgrađenih, sedam zgrada useljeno, a za dve zgrade je u toku tehnički pregled i pribavljanje upotrebne dozvole.

Prvobitno je bilo dogovoreno da i poslednji stanari uđu u nove stanove do kraja 2011. godine, ali angažovanjem svih gradskih službi i ove direkcije dvesta porodica je tokom poslednje dve godine već preseljeno u nove stanove. Sa preostalih pet porodica ubrzo se očekuje sklapanje sporazuma o dodeli novih stanova.

Ova godina biće, dakle, zapamćena i po tome što Azbestnog naselja u glavnom gradu više neće biti. Ad acta, kako bi život mogao da se nastavi.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Useljenje u još dve nove zgrade

Izvor: Danas, 14.Feb.2011, 00:53

Protekle dve godine život za dvesta porodica iz nekadašnjeg Azbestnog naselja na Belim vodama umnogome se promenio nabolje. Na mestu naselja s vrlo nepopularnim imenom nastalo je novo - velelepno, moderno, funkcionalno i, što humanije od prethodnog.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.