Do kraja 2009. novi centar za zračenje

Izvor: Blic, 09.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do kraja 2009. novi centar za zračenje

Beograd će do kraja 2009. godine dobiti novi centar za radio-terapiju u okviru Kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa" gde će se, kako je predviđeno, zračiti pacijenti iz Beograda. Izgradnjom ovog centra rasteretiće se Institut za onkologiju i radiologiju Srbiju, gde pacijente trenutno zrače u čak tri smene.

U ovaj projekat izgradnje i opremanja novog centra uključeni su

Grad Beograd, Ministarstvo zdravlja i RZZZO. Trenutno se održavaju sastanci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na ovu temu gde učestvuju i predstavnici Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i KBC „Bežanijska kosa".

Član gradskog veća zadužen za zdravstvo dr Vladan Šubarević kaže za „Blic" da će se u okviru KBC „Bežanijska kosa" graditi novi objekat sa bunkerima specijalizovanim za zračenje.

- Očekujem da ovaj projekat brzo završimo, najdalje do kraja sledeće godine. Biće skupo, ali je imperativ da rasteretimo Institut za onkologiju, gde pacijente trenutno zrače u tri smene - ističe dr Šubarević.

Da je ovakav centar neophodno što pre izgraditi slaže se i dr Nenad Borojević, direktor Instituta za onkologiju. Logično je da se ovakav centar gradi u okviru KBC „Bežanijska kosa" gde već postoji Odeljenje onkologije u okviru kog se rade hirurške intervencije i hemioterapija.

Na Insititutu za onkologiju trenutno rade samo tri aparata za zračenje i zato se pacijenti primaju u tri smene, do jedan sat posle ponoći. Do kraja godine se očekuje i četvrti aparat, što bi značilo zračenje u dve smene.

- U ovom trenutku pacijenti čekaju na zračenje oko dva i po meseca. Svakog dana se zrači njih oko 350 i još toliko se nalazi na listi čekanja. One koji su najhitniji zaista primamo i ranije. Ima i situacija kada pacijent može da sačeka, kao što je slučaj sa ženama kojima je operisana dojka i na hemioterapiji su. One mogu da čekaju i do šest meseci - objašnjava dr Borojević.

U Beogradu, osim u Institutu za onkologiju radio terapija se radi i u Vojnomedicinskoj akademiji. Van Beograda centri postoje u Kladovu i u Sremskoj Kamenici.

Sve više pacijenata na hemioterapiji

Osim na zračenje neophodno je čekati i na hemioterapiju i to oko tri nedelje. Dr Nenad Borojević kaže da je ove godine za oko 30 odsto veći broj pacijenata koji primaju hemioterapiju i to zbog većeg broja obolelih, ali i zbog sve više lekova koji se daju na ovaj način.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.