DO KRAJA 2013. VIŠE OD 6.500 PODZEMNIH KONTEJNERA

Izvor: Kurir, 02.Feb.2012, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DO KRAJA 2013. VIŠE OD 6.500 PODZEMNIH KONTEJNERA

Naše ekipe rade i u zimskim uslovima, a naš plan je da sve kontejnere u gradu zamenimo podzemnim, rekao direktor JKP "Gradska čistoća" Aleksandar Stamenković

BEOGRAD - Do kraja juna "Gradska čistoća" postaviće oko 1.800 podzemnih kontejnera, a do kraja 2013. godine njihov broj premašiće 6.500, rečeno je na godišnjoj konferenciji za novinare JKP "Gradska čistoća".

- Naš prioritet u ovoj godini jeste pre svega primarna separacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << širejne projekta "Eko kese" u celom gradu. Završili smo i detaljni projekat dva reciklažna dvorišta na Voždovcu i Novom Beogradu i ja se nadam da će oni biti završeni do leta. Kada govorimo o podzemnim kontejnerima, naše ekipe rade i u ovim, zimskim uslovima, a naš plan je da sve kontejnere u gradu zamenimo podzemnim. Trenutno radimo na centralnim opštinama - na Vračaru, Starom gradu, Paliluli, Zvezdari i drugim. Do kraja aprila ugradićemo 1.500, a do leta ukupno 1.800 podzemnih kontejnera, sa planom da za dve do tri godine cela teritorija grada bude pokrivena na taj način, naravno, uz upotrebu plastičnih kanti od 240 litara za domaćinstva. I tokom ove godine nastavljamo sa podelom kanti za individualna domaćinstva. Tokom prošle ih je podeljeno 14.500 i verujem da ćemo do kraja godine završiti sa tim projektom - rekao je Aleksandar Stamenković, direktor JKP "Gradska čistoća".

Stamenković je ukazao da su uvođenjem podzemnih kontejnera ostvarene značajne uštede u sistemu "Čistoće", jer se sa prethodnim kontejnerskim sistemom više puta dnevno odnosilo đubre, dok sada vozila ovog komunalnog preduzeća jednom u dva dana, i to noću, prazne kontejnere, čime se ostvaruju značajne uštede u upotrebi mašina, ljudstva i potrošnji goriva. On je najavio da će sa prvim lepim vremenom početi i akcija ugradnje novih kantica i đubrijera, koje će u centru grada biti postavljane na svakih 50 metara.

Govoreći o rezultatima u protekloj godini, Stamenković je podsetio na nabavku nove opreme, među kojima je i devet mašina za uklanjanje žvaka, uvođewe mobilnih ekipa koje čiste međublokovski prostor i osnivawe Info-centra, gde sugrađani na broj telefona 3314-000 mogu da dobiju informacije ili da prijave problem.

Tokom 2011. godine odneto je ukupno 62.758 kubnih metara kabastog smeća, dok je sa divljih deponija uklojneno 104.707 kubika zelenog smeća i šuta. Treću godinu zaredom održana je i kampanja "Prljavo ili čisto nije isto", kojom se učenicima osnovnih škola objašnjava važnost pravilnog odlaganja otpada, a u saradnji sa Sekretarijatom za obrazovanje organizovano je i takmičenje za najurednije školsko dvorište. Pobednila je OŠ "Dule Karaklajić" iz Lazarevca, a cilj akcije bio je da se učenici podstaknu i motivišu da vode računa o sredini u kojoj žive.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.