DEKLARACIJE NA ROBI MORAJU BITI VRLO JASNE

Izvor: Kurir, 30.Okt.2010, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DEKLARACIJE NA ROBI MORAJU BITI VRLO JASNE

BEOGRAD - Jedno od najznačajnijih zakonskih prava potrošača jeste pravo na informisanje, što podrazumeva da deklaracija mora biti jasna i napisana vidljivim slovima, a to na našem tržištu još nije slučaj, u šta su se uverili i predstavnici Pokreta potrošača Beograda.

Prema rečima predsednika Pokreta Petra Bogosavljevića, pravovremeno informisanje potrošača o proizvodima presudno utiče na njegovu odluku o izboru i kupovini i ono ničim ne sme biti ograničeno, o čemu je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Pravilnik o deklarisanju vrlo jasan. Na tržištu se, ipak, događa da je kupac zbunjen i često obmanut, jer deklaracija nije napisana kako treba, pa iz nje ne može tačno da vidi kakav je sastav proizvoda koji želi da kupi, dodao je on.

Pravilnik predviđa da sastav mora da bude naveden tako da preovlađujuća materija bude na prvom mestu, a u skladu sa količinom i ostale, na primer - meso, mast, začini itd. Kao primer da to često nije tako on je naveo čačanski trvdi sir, kupljen na Zemunskoj pijaci, koji ima neprihvatljivu deklaraciju, jer nije navedeno da on sadrži 14 odsto biljnih masnoća, što znači da mu je smanjena biološka vrednost, što mora jasno da bude naznačeno. To ne znači da je sir neispravan, ali kupac mora tačno da zna šta kupuje i šta plaća - da li originalni sir, ili imitaciju, rekao je Bogosavljević.

Predsednica Stručne komisije Pokreta potrošača Zora Mijačević kaže da je u Americi već godinama uobičajeno da se prodaju mlečni proizvodi mešani sa biljnim uljima, ali da je tamo precizno neveden procenat koliko čega ima, pa potrošači mogu da izaberu šta im odgovara.

Ona je dodala da svaka deklaracija mora da bude napisana jasno, sa svim podacima na jednoj strani, da sadrzi neto količinu, naziv proizvoda i rok upotrebe, pri čemu rok mora biti originalan i ne sme biti prepravljan, kao što se događa u našim prodavnicama.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Deklaracije na robi moraju biti vrlo jasne

Izvor: Glas javnosti, 31.Okt.2010, 07:17

BEOGRAD - Jedno od najznačajnijih zakonskih prava potrošača jeste pravo na informisanje, što podrazumeva da deklaracija mora biti jasna i napisana vidljivim slovima, a to na našem tržištu još nije slučaj, u šta su se uverili i predstavnici Pokreta potrošača Beograda...Prema rečima predsednika...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.