Četvoroglava „aždaja” zabavlja prolaznike

Izvor: Politika, 13.Jul.2009, 02:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvoroglava „aždaja” zabavlja prolaznike

Pticu robota, jedinstvenu skulpturu za reciklažu na svetu, Vračarci svakodnevno „hrane” praznim limenkama

„Mihajlo vidi, evo je ona ptica robot što liči na aždaju. Nahrani je limenkom koju smo joj poneli. Pa nemoj da plačeš, sine, nije toliko strašna”, pokušavala je baka Slavica da zaustavi suze svom unuku kada mu se futuristička skulptura za reciklažu na Vračaru obratila: „Zdravo, je l’ imaš limenku da me nahraniš? Mnogo sam gladna!” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Čvrsto držeći u ručicama doručak namenjen jedinstvenoj ptici na svetu koja je nedavno „sletela” ispred zdanja ove prestoničke opštine, mališan ipak nije skupio snagu da u kljun ubaci konzervu.

– Plaši me zato što priča! Nahrani je ti – kroz suzice je Mihajlo zamolio baku, a zatim je uhvatio za ruku i hitro poveo niz Njegoševu ulicu.

Četvoroglava ptica ipak nije dugo čekala sledeću šansu za dobar doručak. Ubrzo se pojavio četvorogodišnji Aleksandar i robota častio konzervom koju je za ovu priliku čuvao čak pet dana.

– Nahranio sam je, mama, ali treba još limenki da donesemo. Malo je ovo – rekao je Aleksandar koga je za tili čas opkolilo nekoliko prolaznika. Nije im bilo najjasnije šta predstavlja ova ptica od bronze sa velikim zelenim očima koja se obraća svakome ko joj priđe bliže od dva metra.

– Aha! Pa to ti je fora za reciklažu. Ubaciš praznu limenku u jedan kljun i ptica ti iz drugog zahvali tiketom – objasnila je Milena svojoj drugarici. – Pročitaj, sve piše na ovoj informativnoj tabli – dodala je pokazujući „jelovnik” robota istaknut kraj skulpture.

S namerom da pošto-poto pronađe praznu limenku, počela je užurbano da pretura po svojoj torbi.

– Baksuz, izgleda da sam bacila onu konzervu od soka. Nisam ni sanjala da ovako nešto postoji – rekla je Milena i zbunjeno sa prijateljicom nastavila ka Kalenić pijaci odakle je sa cegerom punim zeleniša naišla jedna baka. Skulptura, u kraju već prozvana „aždajom”, svojim osetljivim senzorima „registrovala” je staricu u prolazu i ljubazno joj se obratila.

– Ju, ju! Šta je ovo? Budi bog s nama! Prepala sam se! – poskočila je sugrađanka izazivajući smeh okupljenih.

Dok je većina prisutnih Vračaraca samo radoznalo posmatrala „novog komšiju” koga su napravili stručnjaci Elektrotehničkog fakulteta, Ana je odlučila da mu napuni „trbuh” i umiri ga bar do ručka. Iz kese je izvadila desetak limenki i hitro ih ubacila u kljunove.

– Je l’ te nagradila tiketom? Vidi, ponovo nema papira unutra! – čudila se dama iz komšiluka. – Ma kakav tiket, bolje da na taj kljun izađe neka sića kako bi devojčica kupila sladoled jer je bila fina i nahranila je ovu aždaju – dodala je sugrađanka iz gužve.

Ptica se juče „prejela”, a Vračarci su, uz druženje, na neobičan način pomogli očuvanju životne sredine.

J. Cvetković

[objavljeno: 13/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.