Čelnici grada štite vrapce, ali moraju još da uče o njima

Izvor: N1 televizija, 30.Jul.2018, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čelnici grada štite vrapce, ali moraju još da uče o njima

Iako je neformalni simbol Beograda, vrapca sve ređe viđamo na ulicama prestonice. Neke procene kažu da se za pet godina njihov broj smanji za 15 odsto. Ugrožava ih način novogradnje, neadekvatno održavanje gradskog zelenila i neodgovarajuća hrana. Kako bi im se opstanak olakšao, na Novom Beogradu je za njih otvorena prva mini eko-zona.

Izvor: N1

U prvoj eko-zoni za vrapce, prvu hranu u tek postaljene hranilice stavio je gradonačelnik Zoran Radojičić. I to ne >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << bilo kakvu hranu.

“Vrapci, samo zdravu hranu. Pišemo 'đevrek – ne'”, rekao je Radojičić dok je punio hranilicu.

Osim što je savetovao Beograđane kako ispravno da hrane vrapce, gradonačelnik je upozorio da nije samo beli hleb opasan za te ptice.

“Svaka bačena žvaka na ulicu ustvari potencijalno može da ubije nekoliko vrabaca”, upozorio je on.

To je mit, objašnjava Marijana Demajo iz Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. “Vrapci nisu ugroženi žvakama”, poručuje ona.

I nisu ptice selice. Taj podatak promakao je diretkoru gradskog Zelenila Slobodanu Stanojeviću koji je sa gradonačelnikom otvorio eko zonu za vrapce.

“Pošto smo razumeli od kolega koji to izučavaju da je ovo prvo svratište vrabaca kada se sele, u onim mesecima kada migriraju”, rekao je Stanojević.

Demajo kaže da su vrapci gnezdarice, što znači da oni ne migriraju. Ali preživljavaju, u težim uslovima

“Žbunje se seče do visine koja nije prikladna ni za jednu vrstu ptice”, ukazuje Demajo i dodaje da je manje i streha koje vrapci koriste kao stanište.

"Svaki dan nestane po jedna ta stara kuća i na to mesto dođe nova zgrada koja ne pogoduje za njihovo gnežđenje i zato mi pravimo kućice za vrapce. Postoje pravila kako se to radi, ne smeju biti jarkih boja. Naravno, ni hranilice ne smeju biti jarkih boja jer privlače predatore”, istakla je Demajo.

Novopostavljene u novobeogradskom Bloku 28 nisu privukle ni jednog vrapca, bar dok su kamere bile uključene.

Goran Šarenac iz Društva kinologa Novog Beograda objasnio je gradonačelniku da je na mestu gde su danas vrapci bio objekat koji nije imao sve dozvole.

“Znači vrabac je pomogao da se pobedi divlja gradnja? On će da mi bude savetnik, njega ću da uzmem da mi bude savetnik”, odgovorio je gradonačelnik Radojičić.

Posle prve eko zone na Novom Beogradu, gradske vlasti najavljuju da će ih dobiti svaka beogradska opština.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.