Bolja dijagnostika, kraća čekanja na preglede

Izvor: Politika, 08.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolja dijagnostika, kraća čekanja na preglede



U toku ove godini više od milijardu dinara biće uloženo u unapređenje rada zdravstvenih ustanova, što će omogućiti bolju dijagnostiku, brže preglede i kraće čekanje za pacijente, najavila je dr Snežana Stevanović, gradski sekretar za zdravstvo. Ona je objasnila da je planom predviđena nabavka radiološke i laboratorijske opreme za potrebe dijagnostike u bolnicama i domovima zdravlja vredne oko 455.000 dinara, kupovina 22 vozila Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i 45 automobila za potrebe 14 zdravstvenih ustanova.

– Nastavićemo ove godine i realizaciju programa brige o starima i mladom stanovništvu. U toku su i zajednički programi sekretarijata za zdravstvo, obrazovanje i socijalnu i dečju zaštitu, u kojima učestvuje i Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti, a cilj je izrada tridesetminutnog filma o drogama, koji će biti prikazan u svim osnovnim i srednjim školama u gradu – rekla je dr Stevanović.

Među najznačajnije projekte u ovoj godini Stevanovićeva ubraja završetak izgradnje i opremanje ogranka Doma zdravlja "Zvezdara" u Mirijevu, početak izgradnje ogranaka domova zdravlja u Kamendinu, Kaluđerici i na Labudovom brdu, preuređenje šest zdravstvenih stanica u Obrenovcu i dve u Barajevu. Za zdravstveni informacioni sistem biće izdvojeno oko 100.000 dinara.

– Prošla godina je bila veoma uspešna. U medicinsku opremu i investiciono održavanje grad je uložio oko 650 miliona dinara u ustanove koje su u njegovoj nadležnosti, ali i još 130.000 dinara u zdravstvene kuće čiji nije osnivač, poput Kliničkog centra Srbije. Uspešno je sprovedeno mnoštvo programa i projekata obrazovnog sadržaja. Najuočljivije akcije su bile "Bazari zdravlja" gde je besplatno pregledano i dobilo savete 20.000 sugrađana – rekla je gradski sekretar za zdravstvo.

Među najvećim projektima su, prema njenim rečima, nabavka medicinskog nameštaja i pomoćne medicinske opreme za novu zgradu poliklinike Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa", izvođenje radova na izradi pristupnih rampi i toaleta za teško pokretna i nepokretna lica u domovima zdravlja i nabavka aparata za merenje gustine kostiju za 11 ustanova primarne zdravstvene zaštite. U toku je nabavka materijala za investiciono održavanje objekta zgrade Hirurgije i Klinike za psihijatriju i Centra za ORL u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović", kupovina 19 sanitetskih vozila sa unutrašnjom pripremom za specijalne namene, nabavka unutrašnje opreme i aparature za ta vozila za potrebe Hitne pomoći i radovi na uređenju domova zdravlja vredni 70.000.000 dinara. Obezbeđena su i sredstva za bolnice "Zvezdara" i "Zemun", odnosno za završetak građevinskih radova na preuređenju objekata na osnovu tendera koje je sprovelo Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa Nacionalnim investicionim planom i Evropskom investicionom bankom, prema Urgentnom projektu za zdravstvo vrednom od 133 miliona dinara.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.