Badenske šoljice za najmlađe Beograđane

Izvor: Glas javnosti, 17.Apr.2010, 07:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Badenske šoljice za najmlađe Beograđane

BEOGRAD - Dečja radionica "Prva zdravica", u okviru pratećeg programa izložbe "Prva zdravica: priča o badenskim šoljama iz Muzeja grada Beograda" biće održana danas u Konaku kneginje Ljubice.

Polaznici radionice tokom dvosatnog boravka u muzeju, prvo će sa kustosom Milošem Spasićem posetiti izložbu u Sali pod svodovima. Tada će deca čuti priču o badenskoj praistorijskoj kulturi, naročito o novinama koje je ova kultura donela, o načinu organizacije života u zajednici i >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << svetkovinama - gozbama, za koje se zna da su nosioci ove kulture organizovali još pre 3.500 godina. Potom će se polaznici rasporediti po grupama i raditi sa edukativnim materijalima, najavljeno je iz Muzeja grada Beograda.

Mlađi učesnici će od plastelina pokušati da naprave badenske šolje ili neke druge predmete iz mobilijara badenske kuhinje, dok će stariji prvo proći kroz radne sveske sa pitanjima iz teme izložbe i šematskim crtežima predmeta sa izložbe, koje će docrtavati i ukrašavati.

Planirano je organizovanje neolitske gozbe, po ugledu na jedan crtež sa izložbe koji predstavlja idealnu rekonstrukciju badenskog naselja. Takođe će biti organizovano pravljenje kuće od trske, po uzoru na one u kojima su naši preci nekada živeli, sa postavljenim stolom i posuđem koje se tada koristilo, dok će se na trpezi naći deo namirnica za koje se zna da su se tada koristile u ishrani.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.