Izvor: Kurir, 14.Okt.2013, 11:39

BEOGRAD NA VODI: Projekat vredan osam milijardi evra!

BEOGRAD NA VODI: Projekat vredan osam milijardi evra!

BEOGRAD - Stručnjaci kojima je poveren projekat „Beograd na vodi“ nisu "spavali" u proteklih godinu i po dana.

Završeno je idejno rešenje, prikupljeni u vlasnički listovi za više od 400 katastarskih parcela. Pribavljeni su i svi neophodni uslovi javnih preduzeća i drugih nadležnih institucija za izmeštanje saobraćajne i komunalne infrastrukture sa najatraktivnijeg prostora od oko 90 hektara - od Brankovog do novog železničkog mosta, ograničenog sa jedne >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << strane Savom a sa druge Savskom ulicom.

U toku je izrada plana područja posebne namene, koji će biti predat na usvajanje u januaru naredne godine. Prve parcele na najekskluzivnijem delu, uz samu reku, gde su planirani hoteli sa pet zvezdica, biće potpuno spremne da prime investitore u septembru naredne godine. A zainteresovanih ima i to sa vrha svetske top-liste.

zoom

Ceo kompleks od oko dva miliona poslovnih i stambenih kvadrata radiće se u šest faza i posao može da bude završen u roku od šest do osam godina. Svaki uloženi dinar Srbiji će se vratiti petostruko i, što je najvažnije, pokrenuće se cela naša privreda - 200.000 radnih mesta od izvođenja radova, privrednih grana koje prate građevinarstvo, do zapošljavanja u hotelima, restoranima, kafićima, šoping centrima...

Vrednost kompleksa, kada bude završen, procenjuje se na više od osam milijardi evra. Oko 95 odsto zemljišta, od ukupno 90 hektara, vlasništvo je države. "Beograd na vodi" dobio je status projekta od posebnog značaja za Republiku. Strani investitori, kompanije i investicioni fondovi, prepoznali su ga kao realan i isplativ. Ministarstvo privrede će na zahtev Vlade Srbije formirati preduzeće "Beograd na vodi" i taj deo posla je u završnoj fazi. Svi investitori, po dobijanju lokacije, dokapitalizacijom ulaze u preduzeće i postaju deo projekta i, naravno, grade o svom trošku. Srbija se za ovaj projekat neće zadužiti nijednim evrom kredita. "Beograd na vodi" biće krajem meseca predstavljen i u Londonu i u Moskvi.

zoom

- Prvi put su "Železnice Srbije", koje koriste najveći deo ove atraktivne lokacije, dostavile konkretan plan šta im je potrebno za izmeštanje koloseka i pratećih objekata i u kom roku to mogu da završe, kaže Srđan Rupar, vođa tima, koji je zadužen za projekat i budući direktor preduzeća "Beograd na vodi".

- Neverovatno, ali čak od 60 do 80 odsto koloseka može da se stavi van funkcije i izmesti u roku od šest meseci, čime se i oslobađa najatraktivniji deo lokacije. Kompletno izmeštanje železničke stanice moguće je do sredine 2015, kada će se završiti stanica u Prokopu i neophodni delovi beogradskog železničkog čvora, a do kraja te godine i most kod Vinče za transport opasnih materija. Sve ono što se nalazi na ovoj lokaciji, a pod zaštitom je kao spomenik kulture, biće sačuvano. Planirano je i izmeštanje autobuske stanice. Realizacija projekta "Beograd na vodi" uz dobru organizaciju vrlo je ostvarljiva. Investitorima ne prodajemo maglu već čiste i infrastrukturno opremljene lokacije. Do faze početka gradnje kompleksa potrebna su ulaganja od oko jedne i po do dve milijarde evra. Svi sadašnji korisnici ovog državnog zemljišta moraće da urade ono što je odavno trebalo.

"Beograd na vodi" imaće tri obale. Jednu savsku i dve koje će se dobiti probijanjem kanala, čime će deo lokacije postati veštačko ostrvo. Upravo će na tom delu da niknu luksuzni hoteli, koji će pešačkim mostom biti povezani sa kompleksom.

Za pešake je planiran i stari železnički most koji sada nije u funkciji i na njemu će se naći kafići i restorani.- Projekat je baziran na ideji o izmeštanju trenutnih sadržaja, zadržavanju onoga što bi govorilo o duhu vremena koje je za nama i otvaranju novih potencijala koji bi bili u skladu sa savremenim stremljenjima modernog grada, navodi Rupar.

- Potreba da se zapušteno priobalje Save u samom srcu grada pretvori u novi gradski centar visokog stepena privlačnosti, nije samo od lokalnog već i međunarodnog značaja.Vizuelno i fizički biće povezan prekinuti potez od Ade Ciganlije do Kalemegdana. Najekskluzivnije mesto na lokaciji - obala, pripalo je turizmu, tačnije ekskluzivnim hotelima visokih kategorija opremljenim po najvišim svetskim standardima. U skladu sa visokim zahtevima ovakvih sadržaja, nametnula se potreba za odvajanjem te zone, a da se pri tome ne stvori osećaj potpune izolovanosti i to se postiže kanalom. Kod starog železničkog mosta planirani hotel predstavljaće novi simbol grada kao reperna tačka u vidu solitera visoke spratnosti.

Nasuprot njemu, sa druge strane bliže Brankovom mostu nalazi se potencijalna lokacija za još jedan visinski reper, pri čemu se vodilo računa o poštovanju urbanističkih zahteva. Sve će, naime, biti u skladu sa planskim dokumentima grada, koji su na snazi. Centralni pojas je zona stanovanja, koju od hotela deli kanal i pojas zelenila.

U kompleksu su planirani i šoping centri, mini-marina, komercijalni i sadržaji za sport i rekreaciju, a "Beogradom na vodi" krstariće eko-voz. Slobodni umetnici će imati, takođe, svoj prostor. Od novoplaniranih objekata očekuje se savremeni urbani dizajn, koji sa tradicionalnim istorijskim nasleđem lokacije čini jedinstvenu celinu.

- Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić započeo je sve projekte koje je obećao, a jedan od njih je "Beograd na vodi", u koji je uključen od prvog dana i u koji veruje, kaže Aleksandar Karlovčan, član Glavnog odbora SNS, koji takođe radi na ovom poslu.

- Projekat smo prezentovali u predizbornoj kampanji sa Rudolfom Đulijanijem, bivšim gradonačelnikom Njujorka. I mnogo toga je urađeno za godinu i po dana. U ime SNS mogu da obećam da će projekat "Beograd na vodi" biti realizovan u planiranom roku, a od toga će imati korist ne samo prestonica već i cela Srbija.

I Rakovica na vodi

Kako kažu Rupar i Karlovčan, cilj preduzeća "Beograd na vodi" biće i "Rakovica na vodi", odnosno da se uredi i raznim sadržajima oplemeni prostor oko Topčiderske reke. Urediće se i obala Dunava u Grockoj. Cilj je da se aktivira i Veliko ratno ostrvo, spoji Lido sa Zemunom...

Nastavak na Kurir...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 I drugi pišu o ovome:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.