Akcija uništavanja ambrozije na Čukarici

Izvor: Politika, 21.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija uništavanja ambrozije na Čukarici

Na osnovu prijava građana, komunalni inspektori opštine Čukarica, u toku avgusta obišli su lokacije na kojima raste ambrozija. U saradnji sa fitosanitarnom inspekcijom inspektori su uputili nalog "Zelenilu" da se ovaj korov iskoreni, pa su u akciji uništavanja očišćeni Čukarička padina i deo Žarkova (ugao ulica Ace Joksimovića i Trgovačke), kao i prostor na Adi Ciganliji.

Ova jednogodišnja biljka, visoka od 20 centimetara do dva metra, niče od sredine aprila, cveta od jula >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pa do kasne jeseni, a najveća produkcija polena je u avgustu i septembru. Kako bi se zaštitili od ambrozije, čiji polen izaziva zdravstvene tegobe, alergijske kijavice, upale očiju i disajnih puteva, potrebno je ovu biljku iskorenjivati i kositi pre cvetanja, a na velikim poljoprivrednim površinama treba je suzbijati hemijskim sredstvima.

Za prijave o pojavi ambrozije na teritoriji Čukarice građani se mogu javiti komunalnoj inspekciji ove opštine na broj telefona 3552-322, lokal 265, od 8 do 16 časova.

Ukoliko ovaj korov uoče na poljoprivrednom zemljištu, građani to mogu da prijave republičkoj fitosanitarnoj inspekciji, Omladinskih brigada 1, na brojeve telefona 260-7879 i 212-0462.

J. L.

[objavljeno: 21.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.