Priznanje krivice za napad na Buhu

Izvor: RTS, 20.Okt.2010, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priznanje krivice za napad na Buhu

Proces protiv Bojana Smiljkovića, pripadnika obezbeđenja Predraga Rankovića Peconija, za pokušaj ubistva Ljubiše Buhe Čumeta, okončaće se sporazumnim priznanjem krivice optuženog, čime će krivično delo biti prekvalifikovano u urgožavanje bezbednosti.

Ljubiša Buha Čume saglasan je da se sporazumnim priznanjem krivice okonča proces za pokušaj njegovog ubistva na autoputu kod >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << beogradske "Arene", koji se vodi protiv Bojana Smiljkovića, pripadnika obezbeđenja Predraga Rankovića Peconija.

Buha, svedok saradnik u procesu protiv "zemunskog klana", kao oštećeni je prihvatio predlog Smiljkovićevih advokata da njihov branjenik sa tužilaštvom zaključi sporazum kojim bi priznao krivicu za ugrožavanje bezbednosti za koje je zaprećena kazna od tri meseca do pet godina zatvora, umesto krivičnog dela pokušaj ubistva.

"Ja sam saglasan sa svim što vi predložite", rekao je u Višem sudu u Beogradu Buha, koji se inače nije pridružio krivičnom gonjenju protiv Smiljkovića, a u istrazi je ranije odbio da svedoči o tom incidentu.

Pošto se na današnjem ročištu i tužilaštvo saglasilo sa predlogom odbrane i odmah prekvalifikovalo optužnicu na krivično delo urgožavanje bezbednosti, sud je Smiljkoviću ukinuo pritvor i on je pušten da se u daljem toku postupka brani sa slobode.

Bojan Smiljković je ranije radio u policijskoj brigadi Policijske uprave Beograd.

Sud će o sporazumu odlučivati na ročištu 9. novembra, do kada će se Smiljković i njegovi branioci nagoditi sa tužilaštvom za koliku će kaznu i pod kojim uslovima priznati da je 9. juna ove godine na autoputu na Novom Beogradu pucao u "mercedes" u kom se nalazio Buha.

Sudsko veće je odlučilo da, zbog ovakvog razvoja događaja, razdvoji postupak protiv drugooptuženog Aleksandra Stojkovića, takođe pripadnika Rankovićevog obezbeđenja.

Stojković je pripadnik Vojske Srbije i tereti se za nedozvoljeno držanje oružja. Njegov advokat Aleksandar Zarić najavio je da će na suđenju morati da se raščisti zašto samo njegov branjenik odgovara za to krivično delo kada VS svim svojim propadnicima izdaje dozvolu za oružje.

Do pucnjave kod "Arene" došlo je posle "kontakta" između vozila u kome je bio Buha i jednog od tri Rankovićeva "audija".

Iz jednog od "audija" ispaljen je hitac koji je pogodio desno krilo Buhinog "mercedesa", pa su policajci, koji službeno obezbeđuju svedoka saradnika u procesu protiv "zemunskog klana", reagovali i pozvali kolege iz beogradske policije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.