Političke partije o merama protiv bele kuge

Izvor: RTS, 19.Mar.2018, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političke partije o merama protiv bele kuge

Lideri Dveri i Stranke pravde i pomirenja su u odvojenim saopštenjima podržali mere protiv bele kuge. U Novoj stranci smatraju da su mere za podsticanje nataliteta uvek dobrodošle, kada ne zadiru u poštovanje ljudskih prava i sloboda.
Predsednik opozicionog pokreta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dveri Boško Obradović podržao je vladine mere u borbi protiv bele kuge, ali smatra da nisu dovoljni samo finansijski podsticaji, već je ključ u promeni poreske politike.
"U Evropi se taj sistem pokazao kao efikasan, sa svakim detetom mora da vam pada porez na imovinu, i time država pomaže porodici", rekao je Obradović na pres konferenciji.
Pad populacije je "problem broj jedan" sa kojim se Srbija suočava, kaže Obradović i ističe da mere koje predlaže vlada, iako zakasnele, predstavljaju deo programa Dveri. Sa tim se, doduše, moglo izaći i ranije, kaže Obradović.
Predsednik Stranke pravde i pomirenja i poslanik Muamer Zukorlić takođe je saopštio da podržava odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića o podršci majkama kroz mesečne naknade za treće i četvrto dete.
Pored podrške majkama, a kako bi se zaustavila dalja demografska i migraciona erozija društva, Zukorlić smatra da je neophodno preduzeti hitne mere u pogledu podrške selu.
Prema njegovom predlogu, potrebno je potpuno oslobađanje od poreza za sela iznad 600 metara nadmorske visine i davanje poreskih olakšica od 40 odsto za sela niže nadmorske visine.
U istom cilju, neophodno je formiranje Fonda za beskamatno kreditiranje mladih početnika u biznisu. 
Nova stranka smatra da su mere za podsticanje nataliteta uvek dobrodošle, kada ne zadiru u poštovanje ljudskih prava i sloboda, već zasnovane na demokratskim vrednostima i motivisane zdravim odnosom prema roditeljstvu.
"Sa stanovišta ljudskih prava, svaka manipulacija, pa i ona inspirisana nacionalističkim zanosom i zabludama, jeste nedopustiva, a pogotovo je opasna za društvo u kojem vladaju ekonomska neizvesnost, diskriminacija i rodno zasnovano nasilje" navodi Nova i kaže da se strategija koja je predstavljena zasniva na stvaranju "naraštaja socijalnih slučajeva i jeftine radne snage".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nova stranka: Vučićeva populaciona strategija ponižava gradjane i tera ih iz Srbije

Izvor: Beta, 19.Mar.2018

Nova stranka ocenila je danas da predložena "populaciona strategija" predsednika Srbije Aleksandra Vučića samo "ponižava gradjane i tera ih iz Srbije"."Lansirajući unapredjenu verziju Palmine politike '3.000 za gospodju' - pod nazivom '10.000 za majku' - Aleksandar Vučić zloupotrebio je i ponizio...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.