Srpkinja od Obame dobila nagradu za robota

Izvor: S media, 19.Apr.2011, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpkinja od Obame dobila nagradu za robota

Profesorka Maja Matarić (46) dobila je početkom godine prestižnu američku nagradu za naučna dostignuća, koju joj je uručio predsednik SAD Barak Obama.

Rođena Beograđanka je ovo priznanje zaslužila stvaranjem robota koji pomaže osobama sa posebnim potrebama.

Američki robot u japanskoj nuklearki

Nisam se previše nadala nagradi, a kada su me krajem prošle godine kontaktirali >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << iz Bele kuće radi provere koja je neophodna pre dolaska u nju, posumnjala sam da ću je dobiti. Međutim, nisam htela da se zanosim mišlju da sam nagradu i osvojila dok mi to zvanično ne saopšte.

Sajam tehnologija: Roboti za novu energiju

Kada su joj rekli da je dobila nagradu, dobila je i zabranu da pre dodele bilo kome o tome priča.

- Smela sam samo najužoj porodici da kažem da sam dobila nagradu, ali ne i kolegama sa kojima sam sarađivala na ovom projektu, jer je pravilo da sve informacije prvo dođu iz Bele kuće. U tajnosti sam morala da isplaniram put u Vašington - objašnjava profesorka Matarić, koja već tri decenije živi u Americi.

Profesorka Matarić je sa grupom saradnika razvila robota koji pomaže osobama sa posebnim potrebama, poput pacijenata koji su pretrpeli moždani udar, osoba koje pate od Alćajmerove bolesti, autistične dece...

- Moji roboti ne pomažu fizički ljudima, već im pružaju psihičku pomoć. Robot je tu da prati, podučava i ohrabruje ovakvu osobu - objašnjava profesorka Matarić.

(24 sata)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.