Sarkozi i Obama saglasni oko Avganistana

Izvor: RTS, 03.Apr.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi i Obama saglasni oko Avganistana

Francuski i američki predsednici složili se oko nove politike prema Avganistanu, i upozorili da Evropi preti veća opasnost od Al Kaide nego Americi. Potrebno sprečiti razvoj nuklearnog naoružanja u Severnoj Koreji i Iranu.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi podržao je novu američku politiku prema Avganistanu, a američki predsednik Barak Obama je upozorio da Evropi preti veća opasnost od Al Kaide nego Americi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"U potpunosti podržavamo novu američku strategiju u Avganistanu", izjavio je Sarkozi na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Obamom uoči samita NATO u Strazburu i Kelu, preneo je Rojters.

Nova politika prema Avganistanu podrazumeva dodatnu obuku avganistanskih snaga i pojačane napore u Pakistanu. Francuska neće slati vojno pojačanje, ali je spremna da učini više na planu policijske obuke i ekonomske pomoći, dodao je Sarkozi.

Obama je upozorio da je Evropa izloženija opasnosti od napada Al Kaide nego SAD jer je fizički bliža regionima u kojima opreiše ta teroristička organizacija.

"Al Kaida bi pre mogla da pokrene ozbiljan teroristički napad na Evropu nego na SAD zbog njene blizine", izjavio je Obama na konferenciji za štampu sa Sarkozijem.

Međunarodna zajednica će preduzeti korake ukoliko Severna Koreja izvrši planiranu raketnu probu, rekao je Obama, ali nije naveo o kakvim je koracima reč.

"Ukoliko Severna Koreja sprovede ovu akciju, radićemo sa svim zainteresovanim stranama i međunarodom zajednicom da pokažemo Pjongjangu da ne može nekažnjeno ugrožavati sigurnost i bezbednost drugih zemalja", rekao je američki predsednik.

Obama je ponovio da SAD žele da sarađuju sa Rusijom, ali je istakao da se neće "vraćati starom načinu rada", preneo je Rojters.

Američki predsednik je rekao i da ni Iranu ne sme biti dozvoljeno da razvija nuklearno oružje. "Ne smemo dozvoliti trku u nuklearnom naoružanju na Bliskom istoku", zaključio je Obama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.