Izvor: Nezavisne Novine, 23.Maj.2016, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD ukinule embargo na izvoz oružja Vijetnamu

HANOJ - Sjedinjene Američke Države su u potpunosti ukinule zabranu prodaje oružja Vijetnamu, objavio je danas američki predsjednik Barak Obama tokom zvanične posjete Hanoju, označivši tako kraj višedecenijskog embarga SAD prema svom nekadašnjem neprijatelju.

"SAD u potpunosti ukidaju zabranu prodaje vojne opreme Vijetnamu, koja je bila na snazi oko 50 godina", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za štampu sa svojim vijetnamskim kolegom Tran Daj Kvangom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << a prenjela je agencija AFP.

Zvanični Vašington je 2014. delimično ukinuo taj embargo, ali su vijetnamske vlasti želele potpuno ukidanje, s obzirom na, kako navodi AP, kineske teritorijalne pretenzije i izgradnju koju kineska vojska sprovodi u spornom Južnom Kineskom moru.

Američka agencija ocenjuje da će ukidanje embarga na oružje Vijetnamu razljutiti Kinu, koja je veoma sumnjičava povodom jačanja vojnih veza između SAD i zemalja u regionu.

Obama je istakao da odluka o ukidanju embarga na izvoz oružja Vijetnamu nije donesna na temelju odnosa sa Kinom, već želje da se okonča dugačak proces normalizacije odnosa između SAD i Vijetnama.

Američki predsjednik je naveo da će SAD nastaviti da odobravaju ugovore o prodaji oružja Vijetnamu slučaj po slučaj, ali se neće primenjivati zabrana bazirana na ideološkom razmimoilaženju između dvije zemlje.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.