SAD: Zastave do subote na pola koplja zbog Čatunge

Izvor: B92, 21.Jul.2015, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Zastave do subote na pola koplja zbog Čatunge

Predsednik SAD Barak Obama naložio je da zastave širom zemlje do subote budu spuštene na pola koplja u znak pomena na vojnika stradale u pucnjavi u Čatungi.

Četiri marinca i jedan mornar su stradali kad je na njih u dva vojna centra u gradu Čatanuga otvorio vatru 24-godišnji Mohamed Jusuf Abdulaziz, koji je kasnije ubijen u okršaju sa policijom, prenela je agencija AFP.

Obama je naložio da zastave budu spuštene na pola koplja "kao znak poštovanja prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žrtvama tog bezumnog čina nasilja".

"Nalažem da zastave budu spuštene na pola koplja na Beloj kući i svim državnim institucijama, na svim vojnim i mornaričkim garnizonima i svim plovilima američke mornarice", navodi se u Obaminom nalogu.

Zastave će takođe biti spuštene na ambasadama, konzulatima, vojnim zgradama i brodovima američke mornarice u inostranstvu, a mera će biti na snazi do subote.

Policija još istražuje motive napada i proverava gde je Abdulaziz putovao, kao i njegovu komunikaciju i aktivnosti na društvenim mrežama. Taj napad se vodi kao teroristički čin.

Četiri američka marinaca poginula su u četvrtak pucnjavi u regrutnom centru flote u gradu Čatanuga u državi Tenesi.

Osim toga, još jedna osoba podlegla je povredama u subotu, saopštila je mornarica Sjedinjenih Američkih Država, a prenosi BBC.

Napad je počeo oko 10.30 pre podne po lokalnom vremenu u jednom regrutnom centru gde je napadač ispalio 20 metaka i pobegao, rekao je jedan očevidac.

Napadač se zatim odvezao automobilom do drugog regrutnog centra i iz brzometne puške zapucao na marince, rekao je svedok napada.

Šef policije Čatanuge rekao je da se napad tretira kao "akt domaćeg terorizma" i da je taj čovek "brutalno i bezobzirno napao pripadnike oružanih snaga".

Američki Federalni istražni biro saopštio je da napadač, koji je ubio četiri marinca i tri osobe ranio u Tenesiju, nije povezan s međunarodnim terorizmom.

Ipak, motiv napadača ostaje nejasan.

"S obzirom na to da je u ovom trenutku preuranjeno spekulisati o motivima napadača, sprovešćemo sveobuhvatnu istragu ove tragedije, a zatim izneti nove činjenice", navodi FBI u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.