Povlačenje iz Iraka po planu

Izvor: RTS, 03.Avg.2010, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povlačenje iz Iraka po planu

Predsednik SAD Barak Obama ponovio da će se do kraja ovog meseca okončati američke borbene operacije u Iraku, kako je planirano, i naglasio dobre rezultate američke misije u Avganistanu.

Barak Obama je rekao da će održati obećanje o okončanju američkih borbenih operacija u Iraku do kraja avgusta i ukazao na napredak američke misije u Avganistanu.

"Ubrzo nakon preuzimanja dužnosti, najavio sam našu novu strategiju za Irak i prebacivanje celokupne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odgovornosti na Iračane. I jasno sam stavio do znanja da će do 31. avgusta američka borbena misija u Iraku biti završena. To je upravo ono što radimo - kao što je obećano i na vreme", rekao je Obama u govoru na konvenciji američkih veterana, ratnih invalida u Atlanti.

Američki predsednik je takođe istakao da se SAD suočavaju sa "velikim izazovima u Avganistanu", gde je broj američkih vojnika povećan, ali da ostvaruju napredak.

"Ono što je važno za američke građane jeste da znaju da napredujemo i da smo fokusirani na ciljeve koji su jasni i dostižni", rekao je Obama.

Američki predsednik je posebno ukazao na ulogu Pakistana u borbi protiv ekstremizma i dodao da su, zahvaljujući delovanju pakistanske vlade, "Al Kaidi i njenom vođstvu zadati ozbiljni udarci".

"Ukoliko bi Avganistan zahvatio još širi ekstremizam, Al Kaida i njeni teroristički saveznici bi imali još više prostora za planiranje narednog napada. Kao predsednik Sjedinjenih Država, odbijam da dozvolim da se to dogodi", istakao je Obama.

Govor američkog predsednika dolazi u trenutku političkih tenzija i neizvesnosti u Iraku posle neuspeha vodećih stranaka da se dogovore oko formiranja nove vlade pet meseci nakon parlamentarnih izbora na kojima nijedna nije osvojila neophodnu većinu.

Porast broja napada u julu podstakao je bojazni da ekstremisti koriste politički vakuum za podsticanje verskih sukoba.

Američka vojska treba da smanji broj svojih snaga u Iraku na 50.000 do kraja meseca, kada će zvanično preuzeti savetodavnu ulogu pružanja podrške iračkim snagama bezbednosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.