Obama za veću vladavinu zakona u Rusiji

Izvor: RTS, 05.Jul.2009, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama za veću vladavinu zakona u Rusiji

Uoči posete Rusiji, američki predsednik Barak Obama rekao da se zalaže za poštovanje ljudskih prava i vladavine zakona u toj Zemlji. Obama podržava predsednika Rusije u reformi pravosudnog sistema.

Američki predsednik Barak Obama rekao je da bi veće poštovanje ljudskih prava i vladavine zakona u Rusiji trebalo da bude deo najavljenog obnavljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i jačanja odnosa između dve zemlje.

Obama je pozdravio napore ruskog predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva, da reformiše pravosudni sistem.

Intervju koji je obama dao ruskom opozicionom list Nova Gazeta biće u potpunosti objavljen u ponedeljak, kada američki predsednik stiže u dvodnevnu posetu Moskvi.

"Slažem se sa predsednikom Medvedevim kada kaže da je sloboda bolja od odsustva slobode", rekao je Obama.

Obama je napomenuo da ne vidi razlog zašto jačanje demokratije, ljudskih prava i vladavine zakona ne bi moglo da bude deo obnavljanja i jačanja odnosa Amerike i Rusije.

Grupe za zaštitu ljudskih prava, američki poslanici i stručnjaci zemlje za spoljnu politiku tražili su od Obame da u poseti Rusiji ne ignoriše pitanja kao što su novi sporazum o kontroli naoružanja ili širenje NATO-a.

Rusija i Amerika pokušavaju da postignu dogovor o sporazumu, koji će naslediti postojeći pakt, koji ističe u decembru, o kontroli naoružanja iz 1991. godine, poznat kao START.

Pregovarači dve strane pokušavali su u prethodnom periodu da pripreme okvir za sporazum koji će Medvedev i Obama potpisati.

Jedna od spornih tačaka je i američki plan za postavljanje sistema protivraketne odbrane u istočnoj Evropi, čemu se Rusija oštro protivi, navodeći da je on usmeren protiv nje. Moskva je tražila da to pitanje bude deo novog sporazuma o naoružanju.

Obama je rekao da antiraketni odbrambeni sistem nije usmeren protiv Rusije i da je takvo razmišljanje zaostalo iz vremena "Hladnog rata".

Novinar Nove Gazete istakao da je američki predsednik odbio da odgovori na pitanje o najpoznatijem ruskom zatvoreniku, bivšem naftnom tajkunu i milijarderu Mihailu Hodorkovskom

Obama je rekao da svi optuženi za zločine imaju pravo na fer suđenje, kao i da sudovi ne smeju da se koriste u političke svrhe.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.