Obama veruje u jake veze s Izraelom

Izvor: B92, 18.Mar.2015, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama veruje u jake veze s Izraelom

Predsednik Barak Obama uveren je da će jake veze Vašingtona i Tel Aviva opstati dugo posle parlamentarnih izbora u Izraelu, bez obzira ko bude pobednik.

To je izjavio portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Međutim, ako četvrti put bude izabran za premijera, Benjamin Netanijahu će teško moći da tvrdi da je Izrael partner u mirovnim naporima koje predvode SAD, konstatuje Asošijeted pres. Agencija podseća da su odnosi Obame i Netanijahua često bili napeti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Vašington smatra stvaranje palestinske države stubom svoje bliskoistočne politike, a tu poziciju dele i drugi zapadni saveznici.

Američki mediji podsećaju da je retko da izbori u nekoj stranoj zemlji imaju tako značajne posledice kao izraelski po SAD.

Televizijska mreža NBC navodi da su upravo današnji izbori u Izraelu važni za politiku vezanu za nuklearne pregovore s Iranom, za politiku SAD prema jevrejskoj državi i za budućnost politike SAD na Bliskom istoku.

NBC podseća da je Netanijahu završnog dana kampanje, u ponedeljak, rekao da će se, ako bude izabran, protiviti stvaranju palestinske države.

To je u direktnoj suprotnosti zvaničnoj politici SAD, bez obzira da li je administracija demokratska ili republikanska. To je takođe suprotno onome što je Netanijahu podržavao u prošlosti.

Mnogi posmatrači ocenili su tu Netanijahuovu izjavu kao njegov pokušaj da podstakne konzervativce na glasanje u minut do dvanaest.

On je takođe upozorio da desničarska vlada "u opasnosti" i da "arapski glasači dolaze masovno na birališta".

Visoki palestinski zvaničnik Nabil Šat izjavio je da je Netanijahu konačno obelodanio svoje prave namere.

"On nikada nije verovao u dvodržavno rešenje," rekao je Šat, dodavši: "On je dokazao da je sve vreme lagao međunarodnu zajednicu."

Danas je Netanijahu uputio poslednji apel svojim pristalicama, upozorovajući na jaz između Likuda i glavnog protivnika Cionističke unije levog centra, koji predvodi Isak Hercog, optuživši neimenovane strane interese da rade protiv njega.

"Mi smo u sudbinskoj kampanji. Jedini način da se smanji jaz je da se ide na birališta i glasa," poručio je Netanijahu.

Hercog je na Fejsbuku apelovao na glasače da se "pridruže promeni" kako se Izrael "ne bi probudio sutra ujutru s istim lažljivim premijerom koji huška i deli (narod)".

Netanijahu je nakon što mu je tokom dana Centralni izborni komitet zabranio da preko medija emituje svoje obraćanje, rekao: "Niko nas neće ućutkati". On se požalio da su čitav dan drugi političari bili u medijima, u svakom mogućem TV studiju, kako je rekao.

Izborni komitet je njegovo obraćanje označio "nelegalnom izbornom propagandom" i zabranio ga.

"Jedini kome je zabranjeno da govori medijima sam ja, premijer Likuda", napisao je Netanijahu na Fejsbuk nalogu.

Izraelski mediji navode da se pre toga pojavio u jednom TV programu. Asošijeted pres podseća da je Netanijahu i ranije slao tako sudbinske poruke da bi podstakao pristalice da glasaju.

Do 20 sati po lokalom vremenu glaslo je 65,7 Izraelaca sa pravom glasa, 1,8 odsto više nego na izborima 2013. godine. Glasanje traje do 22 sata.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.