Obama traži strpljenje, republikanci kritikuju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2009, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama traži strpljenje, republikanci kritikuju

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama ocenio je danas da se njegov plan za oporavak ekonomije ostvaruje prema očekivanjima, ali je upozorio da će za prave efekte stimulativnog paketa biti potrebno više vremena.

Obama je izjavio da brza i agresivna akcija njegove administracije, početkom ove godine, pomaže da se ekonomski i finansijski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sistem SAD "odmakne od ivice".

Tokom turneje po inostranstvu, Obama je u svom redovnom nedeljnom obraćanju putem radija istakao da Zakon o oporavku nije trebalo samo da obnovi ekonomiju, nego i da zaustavi njen slobodan pad.

Zakon

"Zakon je smišljen da bi podstakao potražnju i naveo ljude da ponovo troše i zaštitio one koji podnose glavni teret krize. Smišljen je i da bi se sačuvala radna mesta i stvorila nova. Za nešto više od stotinu dana, Zakon u oporavku se ostvaruje kao što je i planirano", rekao je Obama.

Plan za podsticaj ekonomije predsednika Obame u vrednosti od 787 milijardi dolara, stupio je na snagu u februaru.

Obama je ocenio da je time sprečeno gašenje radnih mesta, proširena pomoć za nezaposlene i zdravstveno osiguranje za one koji su ostali bez posla i ostvareno poresko olakšanje u vrednosti od 43 milijarde.

On je u današnjem govoru istakao da se pokazuje da su kritičari tog plana grešili, dodavši da se ne planira još jedan stimulativni paket.

"Neki od tih kritičara danas već ocenjuju da je pokušaj propao, bez obzira što ne nude prihvatljivu alternativu. Drugi smatraju da je plan za oporavak trebalo da bude još veći i već traže drugi plan za oporavak", kazao je Obama.

Obama je rekao da će bez obzira na početne uspehe plana, biti potrebno vreme da se novac za podsticaj iskoristi i da se smanji nezaposlenost.

Realizacija

"Ali, kao što sam jasno rekao u vreme njegovog usvajanja, Zakon o oporavku nije smišljen da bi se ostvario za četiri meseca. On je smišljen da bi se realizovao tokom dve godine", istakao je Omaba.

Jedan od najglasnijih kritičara predsednikovog Zakona o oporavku, republikanski kongresmen Erik Kantor iz Virdžinije, izjavio je da je "prava istina da ekonomske odluke predsednika Obame nisu stvorile nova radna mesta, nisu dovele do napretka i naprosto se nisu ostvarile".

U redovnoj nedeljnoj poruci republikanaca, Kantor je rekao da je zakon pun neodgovornih troškova, vladinog rasipanja i velikog zaduživanja i da stvara hiljade milijardi novih dugova.

On je naglasio da Obama više ne može da okrivljuje bivšeg predsednika Džordža Buša za američke ekonomske nevolje.

"Jednostavno rečeno, ovo je sada ekonomija predsedika Obame i američki narod počinje da se pita da li njegova politika funkcioniše", kazao je Kantor, preno je Glas Amerike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama: Oporavak prema planu

Izvor: B92, 12.Jul.2009

Vašington -- Američki predsednik Barak Obama ocenio je da se plan za oporavak ekonomije ostvaruje prema očekivanjima, ali da će za prave efekte biti potrebno više vremena...Obama je izjavio da brza i agresivna akcija njegove administracije, početkom ove godine, pomaže da se ekonomski i finansijski...

Nastavak na B92...

Obama: Oporavak ekonomije po planu

Izvor: Blic, 12.Jul.2009

Američki predsednik Barak Obama ocenio je da se plan za oporavak ekonomije ostvaruje prema očekivanjima, ali da će za prave efekte biti potrebno više vremena.....Obama je izjavio da brza i agresivna akcija njegove administracije, početkom ove godine, pomaže da se ekonomski i finansijski sistem...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.